Shutterstock

Inside Granen & Grondstof

IGC stelt verwachte maïsoogst omlaag bij

28 September 2020 - Kimberly Bakker

De wereldwijde productie van granen komt naar verwachting toch lager uit dan eerder verwacht, zo meldt het International Grains Council aan de hand van de nieuwe oogstprognoses. De voornaamste oorzaak voor de afname is de forse neerwaartse bijstelling voor de maïsoogst in zowel de Verenigde Staten als in Europa.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het International Grains Council (IGC) heeft de wereldwijde productie van granen voor seizoen 2020/2021 met 3 miljoen ton verlaagd tot 2,22 miljard ton (ten opzichte van vorige maand). Ook wordt het verbruik 2 miljoen ton lager ingeschat en voorziet de organisatie dat de eindvoorraden toch 1 miljoen ton lager gaan uitkomen. De neerwaartse bijstellingen komen grotendeels voort uit de lagere verwachte maïsoogst.

Maïs trekt de prognose omlaag
In vergelijking met vorige maand wordt de maïsoogst 6 miljoen ton lager ingeschat, wat resulteert in een opbrengst van 1,16 miljard ton. Hoewel de neerwaartse bijstelling stevig te noemen is, is de verwachting nog steeds dat er een recordoogst behaald wordt. Experts schatten de opbrengst van vorig seizoen namelijk op 1,12 miljard ton. De grootste bijstelling is te zien in de Verenigde Staten. Daar halen akkerbouwers dit jaar ongeveer 376,5 miljoen ton maïs van het land, wat 7,7 miljoen ton minder is dan eerder werd gedacht. Ten opzichte van vorig seizoen is echter nog altijd een plus van 8,8% zichtbaar.

De oogstprognoses van het International Grains Council zijn nog wel beladen met onzekerheden, zo melden insiders. Dit komt vooral omdat het zaaien pas net begonnen is of in sommige gebieden zelfs nog moet starten. Op de CBoT in Chicago daalde de maïsnotering afgelopen week met ongeveer $1,20 naar $3,63 per bushel.

Dat er minder maïs wordt verwacht, komt onder andere door droogte. Dit speelt ook een grote rol in de opbrengstverlagingen voor Europa. Volgens de nieuwe gegevens oogsten de Europese akkerbouwers dit seizoen 67,4 miljoen ton maïs. In augustus werd nog uitgegaan van een oogst van 69,2 miljoen ton. Concreet daalt de oogst in Roemenië met 1 miljoen ton naar 13 miljoen ton. Ook Duitsland en Frankrijk leveren in, respectievelijk met 500.000 ton (tot 3,9 miljoen ton) en 400.000 ton (tot 14 miljoen ton).

Meer handel in sojabonen
De verwachte handel in sojabonen is met 1 miljoen ton verhoogd tot 164 miljoen ton, wat 8% meer is dan vorig seizoen. Er wordt met name vraag verwacht vanuit de Chinese veevoerindustrie. De productie komt volgens het IGC uit rond de 373 miljoen ton, terwijl het verbruik met 1 miljoen ton is verhoogd tot 369 miljoen ton. Hoewel voorzien wordt dat de Verenigde Staten minder soja produceren, verwacht de organisatie toch een hogere eindvoorraad dan vorig jaar: 50 miljoen ton (+3 miljoen ton).

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden