Agrifoto

Inside Granen & Grondstof

Britse tarweoogst op laagste niveau sinds 1981

6 Oktober 2020 - Kimberly Bakker

De eerste voorspelling van Britse overheidsinstantie Defra is dat de tarweproductie van het Verenigd Koninkrijk dit seizoen op het laagste niveau sinds 1981 uitkomt. Insiders verwachten dat deze oogstprognose in de komende maanden nog verder omlaag wordt bijgesteld. Die lagere productie zorgt er ook voor dat er meer import wordt verwacht.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Defra verwacht dat er dit jaar 10,1 miljoen ton tarwe geoogst wordt. Dit is 37,5% minder dan in seizoen 2019 en ver beneden het 5-jarig gemiddelde van 15,1 miljoen ton. Daarentegen is deze eerste prognose wel hoger dan insiders hadden voorzien. Zij spraken eerder namelijk over een oogst van 9 miljoen ton, voornamelijk als gevolg van de zeer natte herfst in 2019. De gerstproductie wordt geschat op 8,4 miljoen ton. Dit is 3,9% hoger dan in 2019 en daarnaast ook fors boven het 5-jarig gemiddelde van 7,2 miljoen ton.

Neerwaartse bijstelling verwacht
Insiders verwachten dat de oogstprognose van Defra komende maanden nog verder naar beneden wordt bijgesteld. "De prognose is hoger dan de berekeningen van zowel overheidsinstantie AHDB als van verschillende handelspartijen. Daarom is de verwachting dat de cijfers worden herzien tegen de tijd dat de definitieve cijfers in december worden gepubliceerd", zo laat James Webster, senior analist bij AHDB, weten aan Farmers Weekly. De verwachting van AHDB komt uit op 9,9 miljoen ton.

Volgens Webster komt het verschil voort uit het feit dat Defra nog geen resultaten heeft voor Wales en Noord-Ierland. Het heeft voor deze regio's de cijfers van seizoen 2019 overgenomen (gezamenlijk 250.000 ton tarwe), terwijl de verwachting is dat de oogst ook in die gebieden lager uitkomt. De markt heeft overigens niet echt gereageerd op de oogstprognose van Defra, omdat een kleinere oogst al was ingeprijsd. Dit geldt niet alleen in het Verenigd Koninkrijk, maar ook elders worden lagere productiecijfers ingeprijsd. Op de Matif in Parijs uit zich dit in een notering die fors boven het niveau van vorig seizoen én het 5-jarig gemiddelde ligt.

Importstijging in het verschiet
Het gevolg van de lagere tarweproductie is dat een importstijging in het verschiet ligt. Het tarweverbruik in het Verenigd Koninkrijk ligt jaarlijks rond de 15 miljoen ton. Met een productie van 10 miljoen ton of minder is er dus een aanzienlijk tekort zichtbaar. Daarbij speelt ook mee dat de kwaliteit van de Britse tarwe een teruggang heeft laten zien. "Vanuit de maalderij is daarom veel import te verwachten", zo besluit Webster.

De kans is klein dat Nederland dit 'gat' in gaat vullen. De export van graan en graanproducten richting het Verenigd Koninkrijk komt tot en met augustus uit op een waarde van €186 miljoen, wat relatief laag is ten opzichte van andere landen én andere producten. Als we kijken naar de totale export richting het Verenigd Koninkrijk, dan staat Nederland op de vierde plaats, met een exportwaarde van €48 miljard in 2019. Dit betreft vooral farmaceutische producten. 

Wie kan dat gat dan wel opvangen? Waarschijnlijk Duitsland. Dit land is al jaar en dag de grootste leverancier van graanproducten van het Verenigd Koninkrijk. De exportwaarde van de totale goederenexport bedroeg over 2019 maar liefst €76,5 miljard.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden