Shutterstock

Nieuws Granenmarkt

Eindigt graanoogst VK op laagste niveau in 30 jaar?

20 Augustus 2020 - Kimberly Bakker

Slechte graanopbrengsten in het Verenigd Koninkrijk zorgen er waarschijnlijk voor dat het land de slechtste oogst heeft in 30 jaar tijd, melden insiders. De negatieve opbrengstverwachting wordt veroorzaakt door de moeilijke weersomstandigheden van dit groeiseizoen.

De Britse tarweproductie zal dit seizoen naar verwachting minder dan 10 miljoen ton bedragen. Dit is fors minder dan het 5-jarig gemiddelde van circa 15 miljoen ton en beduidend lager dan de 16,2 miljoen ton van vorig jaar. "De opbrengsten zijn daarnaast zeer variabel, wat resulteert in lagere gemiddelde opbrengsten. Dit maakt ook het voorspellen van de volledige opbrengst lastiger dan in voorgaande jaren", zo meldt overheidsinstantie AHDB.

Uit de nieuwe informatie blijkt dat rekening wordt gehouden met het feit dat de hectareopbrengst 7% tot 15% onder het 5-jarig gemiddelde van 8,4 ton per hectare ligt. De National Farmers' Union (NFU) suggereert dat de totale opbrengst nu zelfs nog met een derde kan dalen als gevolg van de hitte van de afgelopen weken. Daarmee zou de opbrengst op het laagste niveau sinds de jaren '80 komen. Eerder werd al bekend dat de oogst van koolzaad in het land veel problemen heeft gekend dit seizoen.

'Droogte beïnvloedt hele land'
Het Britse seizoen wordt – net als in Nederland – gekenmerkt door lastige weersomstandigheden. Daarbij moet je denken aan extreme hitte en een zeer natte herfst. "Het droge weer van de afgelopen weken is dan ook slechts de meest recente gebeurtenis die de landbouwsector dit jaar aanzienlijk heeft beïnvloed", zo meldt Tom Bradshaw, vice-president van de NFU.

Volgens Bradshaw waren de recent hoge temperaturen de druppel die de emmer deed overlopen. "Dit heeft, zo net voor de oogst, zijn tol geëist van de resterende gewasgroei. Ook de laatste grasgroei die nodig was voor het veevoer werd daardoor tenietgedaan."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden