Shutterstock

Inside Granen & Grondstof

Franse tarwe-export zakt naar dieptepunt

6 Oktober 2020 - Kimberly Bakker

De export van zachte tarwe vanuit Frankrijk richting de landen buiten de Europese Unie is in de maand september naar het laagste punt in 11 jaar tijd gezakt. De oorzaak lijkt te liggen in de verlaagde oogstprognoses.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Frankrijk exporteerde in september 166.000 ton zachte tarwe naar landen buiten de Europese Unie. Dat is het kleinste maandelijkse volume sinds seizoen 2009/2010, toen Refinitiv startte met het bijhouden van de cijfers. Opvallend is dat Algerije, het land dat doorgaans de grootste markt voor Frankrijk is, in september helemaal geen zendingen ontving. Cuba was de grootste importeur van Franse zachte tarwe (buiten de Europese Unie) en importeerde 44.000 ton. Dit staat echter in schril contract tot de grootste importeur in augustus: China. Dit land importeerde in die maand 255.000 ton zachte tarwe uit Frankrijk.

Oogstprognose verlaagd
De reden voor de fikse teruggang in de export is de lagere oogstprognose. Daar waar overheidsinstantie Agreste eerder dit jaar nog uitging van circa 31 miljoen ton zachte tarwe, is die prognose medio augustus verlaagd tot 29,7 miljoen ton. Daarmee zou de opbrengst ruim 25% lager zijn dan vorig seizoen. Deze lagere verwachtingen zorgden ervoor dat FranceAgriMer de verwachting voor de Franse export van zachte tarwe (naar bestemmingen buiten de Europese Unie) naar beneden bijgesteld heeft tot ongeveer 6,6 miljoen ton. Vorig seizoen lag dit exportcijfer nog op een record van 13,5 miljoen ton.

De lage zachte tarwe-export wordt wel enigszins gecompenseerd door de hogere export van gerst. De export van gerst omvat in september 173.000 ton voedergerst en 178.000 ton brouwgerst, waarbij China alle zendingen van voedergerst voor haar rekening nam. Het was echter niet voldoende om de totale Franse graanexport naar een hoger niveau te brengen. De export bedroeg in september 717.000 ton, wat het laagste niveau in 4 jaar tijd is voor de maand september.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox