Shutterstock

Inside Granen & Grondstof

Graanprijzen kelderen door ontwikkeling coronacrisis

29 Oktober 2020 - Kimberly Bakker

Nieuwe lockdowns, de Amerikaanse presidentsverkiezingen en de onzekerheden omtrent vraag en aanbod. Het zijn onderwerpen die de laatste periode invloed hebben gehad op de granenmarkt. Daar waar afgelopen weken een forse stijging zichtbaar was tot recordhoge prijzen, kelderen de noteringen nu hard.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De noteringen voor maïs, sojabonen én tarwe hebben een stevige daling laten zien als gevolg van de onzekerheden in de markt. De voornaamste reden voor het negatieve sentiment is bezorgdheid over de economische impact van de vele coronabesmettingen in zowel Europa als de Verenigde Staten. In beide regio's is het aantal gevallen de afgelopen weken weer fors opgelopen, waarna regeringen nieuwe maatregelen invoeren. Zo zijn in Duitsland en Nederland de restaurants gesloten en geldt in Frankrijk opnieuw een lockdown.

Daarnaast hebben de komende presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten (op maandag 3 november) invloed op de granenmarkten, vooral omdat de uitslag lastig te voorspellen is. Het zorgt voor bijzonder veel verkoopbewegingen op diverse markten, waaronder de granenmarkt en de aandelenmarkt.

Forse verliezen
Op de granenmarkt lijdt bovenstaande tot zware verliezen in zowel tarwe, maïs als sojabonen. Zo noteerde de tarweprijs op de CBoT maandag 26 oktober nog $6,20 per bushel (een niveau ruimschoots boven het 5-jarig gemiddelde), maar is de notering woensdag 28 oktober gedaald tot $6,08 per bushel. Ook op de Matif in Parijs laat de notering de afgelopen dagen een daling zien. Tussen 26 oktober en 28 oktober daalde deze notering namelijk met ruim €3 naar €204 per ton. Hierbij speelt ook mee dat de situatie in het Zwarte-Zeegebied verbeterd is en dat in de Amerikaanse wintertarwegebieden voldoende regen wordt voorspeld.

De CBoT-notering voor sojabonen is deze week gedaald van $10,87 naar $10,57 per bushel. De bestelling van Egypte van 110.000 ton Amerikaanse sojabonen heeft die prijsdaling niet kunnen voorkomen. Overigens is de dalende trend bij sojabonen niet echt een verrassing. Dit werd afgelopen week ook al voorspeld, omdat China geen consistente koper meer is (in vergelijking tot voorgaande weken). Het lijkt erop dat het land voor nu genoeg voorraad heeft ingekocht. Het zorgt wel voor wat onzekerheden omtrent vraag en aanbod.

Dat gezegd hebbende, laat de Amerikaanse export wel bijzondere cijfers zien. Tot op heden is namelijk ruim 76% van de verwachte Amerikaanse soja-export geëxporteerd, een record voor deze periode van het seizoen. Daarnaast loopt de oogst voor op voorgaande jaren. Eén week terug was 75% van de sojabonen geoogst, waar dat de week daarvoor nog maar 61%. Het gemiddelde voor deze periode bedraagt zelfs slechts 58%.

Ook in maïs draait alles om China
Ook de markt voor maïs was afgelopen weken gecentreerd rond China en de vraag vanuit dat land. Naar verluidt heeft het land al ruim 10,5 miljoen ton maïs geïmporteerd uit de Verenigde Staten, in vergelijking tot 60.000 ton vorig jaar. Afgelopen week importeerde Zuid-Korea nog 207.000 ton. Maar, ook hier geldt dat de goede exportverkopen geen weerstand konden bieden tegen de onzekerheden in de markt. De maïs notering op de CBoT is afgelopen dagen gedaald naar $4,01 per bushel. Op de Matif ging de prijs omlaag naar €195,25 per ton.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox