Shutterstock

Inside Granen&Grondstof

Stijging tarweprijs is nog maar het begin

17 December 2020 - 4 reacties

Aan het begin van de week stonden de noteringen van tarwe op de termijnmarkten in Parijs en Chicago iets onder druk, maar halverwege deze week heeft de tarweprijs de stijgende lijn weer opgepakt. Waar gaat de tarwemarkt naar toe?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Rusland gaat zijn graanvoorraad beschermen vanwege de oplopende broodprijzen in het land (plus 6,3%) en heeft een heffing op export van graan ingesteld, zo werd afgelopen week duidelijk. Ondanks dat de verschillende analisten en overheden een recordoogst voor 2021 verwachten, blijft de prijs vast met een stevige ondertoon.

Landen willen graag hun voorraden op peil houden, zeker met de diverse lockdowns in verschillende werelddelen. Daarbij zorgt de aanzuigende werking van China op de wereldmarkt van diverse andere grondstoffen voor de vaste stemming. Oekraïne meldt overigens dat de groeiomstandigheden voor het tarwegewas in het land, ook de wereldgraanschuur genoemd, uitstekend zijn. Graantelers hebben geen haast om hun voorraden te verkopen en daarmee is het aanbod beperkt. 

Vergelijk Arabische lente
De technische analyse voor de graanfuture van maart ging gisteren van neutraal naar up, wat resulteert in extra aankopen van fondsen op de Parijse Matif. Daarmee is de graan prijs absoluut coronaproof te noemen.

Opvallend is dat de ontwikkeling van graanprijs in 2020 veel gelijkenissen heeft met die van 2010, het jaar van de Arabische lente (zie grafiek). Iets waar diverse landen zich zorgen over maken. Nu de coronacrisis in veel landen toeslaat, is een hoge voedselprijs het laatste wat ze kunnen gebruiken. Wel is duidelijk dat er nog veel opwaartse potentie in de graanprijs zit

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden