Agrifoto

Inside Granen

Koud weer begint door te werken in graangewassen

19 April 2021 - Niels van der Boom

De granenmarkt bevindt zich in een echte weermarkt op het moment. Daarmee bepaalt het weerbericht voor een groot deel welke kant de koers op beweegt. Lage temperaturen en nachtvorst in Europa zorgen voor een trage ontwikkeling van de graangewassen. Ook in Noord-Amerika wordt goed op het weer gelet.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De extremen in de Verenigde Staten en Canada zijn vaak veel groter dan we in (West-)Europa zien. Analisten en boeren in de VS kijken reikhalzend naar de weerberichten in de Midwest en High Plains. Daar blijft het ongewoon droog voor de tijd van het jaar en ook de temperatuur is relatief laag. Lokaal is wel neerslag gevallen, maar een groot deel blijft erg droog. Het koude weer zorgt nog niet voor veel vertragingen, maar het gebrek aan neerslag is wel een zorg.

Groei vertraagd
In Europa heeft de kou van afgelopen week vooral schade opgeleverd aan het koolzaad. In Frankrijk wordt gesproken over schade op een grote schaal, waar ook vele tienduizenden hectares bieten moeten worden overgezaaid. De wintertarwe kan de nachtvorst wel aan. Lage temperaturen 's nachts en overdag zorgen er vooral voor dat de gewassen zich traag ontwikkelingen. Overheidsbureau FranceAgriMer blijft voorlopig onverminderd positief over de stand van de gewassen. Alleen over de pas gezaaide zomergerst is het minder positief.

In Rusland komen de wintergranen onder de sneeuw vandaan nu het steeds verder opwarmt en het voorjaar aanbreekt. Op kleine schaal is sprake van vorstschade, maar echt problematisch is dat niet. Verschillende analistenbureaus hebben daarom hun oogstverwachting naar boven bijgesteld. Regen in het zuiden vertraagt de inzaai van zomergranen en in Centraal-Rusland moeten percelen soms worden overgezaaid omdat de wintertarwe zich afgelopen herfst niet goed heeft ontwikkeld. Dit als gevolg van langdurige droogte. In Oekraïne is ondertussen begonnen met het zaaien van korrelmaïs. Dankzij een krappe beschikbaarheid van maïs is de druk op dit gewas dit seizoen groter.

Hogere fysieke prijzen
De granentermijnmarkten wisten afgelopen week flink te herstellen. Dat gebeurde ook in Parijs, waar de koers van het meicontract maandagmiddag weer in moet leveren en €215,25 noteert. Het septembercontract staat op €206,75. Als gevolg van een hogere termijnmarkt stijgen ook de fysieke prijzen. Dit gebeurt onder andere in de Zwarte Zee regio, ondanks de exportbelastingen. Nieuwe cijfers van het USDA - die vrijdag 16 april werden gepubliceerd - zetten in op een daling van de wereldtarweproductie met 5,5 miljoen ton. Politieke spanningen tussen Rusland en Oekraïne klinken ook door in de granenmarkt. Analisten en handelaren zijn bang dat ze de logistiek kunnen beperken.

De prijzen van maïs en soja eindigden afgelopen week scherp hoger. Op de CBoT zit korrelmaïs op zijn hoogste prijsniveau in 8 jaar tijd en is sprake van een recordgrootte net long positie (verwachting van prijsverhogingen). Droog weer in Zuid-Amerika en de VS helpt om het prijsniveau verder omhoog te krijgen, samen met een hoog verbruik en goede export. Inmiddels draait de export van Braziliaanse soja op volle toeren richting China. Daarmee stevent het land af op een record.

Weerberichten
Voor een belangrijk deel bepalen de weerberichten nu de trend. De temperatuur en neerslag in Noord- en Zuid-Amerika en het Europees continent zijn van groot belang voor de ontwikkeling en inzaai van de gewassen. Dat heeft vooral gevolgen voor de prijzen van de nieuwe oogst. Komt die later beschikbaar, dan kan ook het restant van de oude oogst een graantje meepikken.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden