Shutterstock

Inside Granen

Regen verzacht de granenmarkt

24 Mei 2021 - Niels van der Boom - 10 reacties

Terwijl het in Europa regenachtig en koud is, heeft regenval in andere teeltgebieden een verzachtend effect op de tarweprijzen. Vooral de verbeterde omstandigheden in de Verenigde Staten brengen de tarweprijzen vooralsnog in een rustig vaarwater.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Een koud en droog voorjaar in de tarweteeltgebieden van de Verenigde Staten zorgden er dit voorjaar voor dat vrees ontstond over de Amerikaanse wintertarweoogst. Neerslag van betekenis in de staat Kansas – de grootste tarwestaat in het land – resulteert er internationaal in dat de prijzen het iets rustiger aan doen. Volgens de Wheat Quality Council hebben de gewassen er zelfs in 20 jaar tijd niet zo goed opgestaan. In de noordelijke Amerikaanse gebieden (en ook Canada) waar zomertarwe wordt geteeld, is het overigens nog wel erg droog.

Late oogst
Dichter bij huis profiteren vooral de graangewassen in Zuid-Europa en de Balkan van regenachtig weer. In Noordwest- en Centraal-Europa blijft het relatief koud voor de tijd van het jaar. De gewassen ontwikkelen zich ten opzichte van de voorgaande 2 jaren zeer traag. Een vroege oogst wordt het dit jaar zeker niet.

De CBoT in Chicago zag afgelopen week een afwaardering van het julicontract met zo'n $10 per ton tot omgerekend $247,74. De Matif schommelde iets meer heen en weer en wist zich beter staande te houden. De week werd uiteindelijk op €212,75 geëindigd voor het augustuscontract. Maandag 24 mei schrijft de beurs in Parijs opnieuw rode cijfers met een koers die de bodem aftast rond de €208 tot €209 per ton. Die prijs werd voor het laatst begin april bereikt.

Krapte blijft
Ondanks de verbeterde omstandigheden blijft de wereldvoorraad krap dit seizoen. Dat gaan we ook zeker volgend seizoen merken, zelfs bij een meer dan overvloedige oogst. Voor de EU en het VK wordt nu 145,8 miljoen ton tarwe verwacht, ten opzichte van 141,5 miljoen ton. Dat is te wijten aan regen die op de meeste plekken is gevallen. Gezien de omstandigheden en verwachtingen, met warmer weer op komst, weet de prijs zich nog alleszins goed staande te houden. Van de Franse tarwegewassen wordt 79% nu goed tot excellent ingeschat. Vorig jaar was dat om deze tijd slechts 57%.

De granenmarkt wacht op nieuwe areaalcijfers van het USDA om te zien of Amerikaanse en Canadese akkerbouwers meer zomertarwe hebben ingezaaid dan eerder gedacht. Inmiddels is meer dan 80% van de korrelmaïs gezaaid, waar dat gemiddeld eind mei 68% is. Ook is ruim 60% van de soja gezaaid tegenover 37% gemiddeld.

Minder tarwe uit Canada
Een combinatie van areaal en droogte zorgt ervoor dat de Canadese graanoogst dit seizoen kleiner uitvalt, zo wordt gedacht. De laatste schatting van het Canadese landbouwministerie AAFC komt op 31,06 miljoen ton. Dit seizoen is dat naar schatting 35,2 miljoen ton.

Meer akkerbouwers kiezen ervoor om maïs of koolzaad te zaaien. Deze gewassen hebben een grotere prijsrally gezien dan tarwe. Het areaal komt op 9,4 miljoen hectare, tegenover 9,94 miljoen hectare die vorige maand nog werd ingeschat. Ook het exportvolume neemt af. Hoe de oogst per hectare uitpakt, is afwachten.

In het westen is het erg droog, maar in het oosten valt juist voldoende regen. De droogte zorgt er wel voor dat tijdig en vlot kan worden gezaaid. Half mei was fors meer gezaaid dan vorig jaar. Een kleinere Canadese oogst wordt op de wereldmarkt gecompenseerd door meer tarwe uit Rusland.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden