Agrifoto

Inside Granen

Hoe verloopt de graanoogst in Europa?

29 Juli 2021 - Niels van der Boom

Akkerbouwers in heel Europa moeten tussen de buien door laveren om hun gerst, koolzaad en tarwe van het land te krijgen. Buiig weer in de Benelux, Frankrijk, Duitsland en Polen zorgt ervoor dat de kwaliteit dit seizoen een zorgenkindje wordt.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Week 29 leverde een serie stabiele en droge dagen op waardoor in de meeste Europese landen volop graan geoogst kon worden. Eind juli treedt echter een buiig weertype aan die het lastig maakt om granen droog van het land te krijgen. Vooral in Duitsland hebben akkerbouwers daarmee te maken. Ze moeten nog behoorlijk wat gerst van het land krijgen.

Kleinere Franse oogstprognose
De graanoogst is traag gestart in Frankrijk door het weer en late seizoen dit jaar. De wintergerst is bijna allemaal geoogst en waar mogelijk wordt tarwe gedorst. Consultancybedrijf Strategie Grains heeft zijn prognose voor de Franse tarweoogst verlaagd tot 37 à 37,5 miljoen ton. De vorige schatting bedroeg 38 miljoen ton. Vooral in het noordoosten van het land vallen de tarweopbrengsten gewoonweg tegen.

Ook de kwaliteit van de tarwe neemt af door het natte weer. Driekwart van de tarwe's is nog goed tot excellent, volgens overheidscijfers, maar dat cijfer daalt wel wekelijks. Ter vergelijking: vorig jaar stond de teller op 57%. Toen was het droogte die roet in het eten gooide. Inmiddels is een kleine 20% van alle tarwe geoogst. Dat was een week eerder nog 4% en een jaar eerder 67%. De oogst van wintergerst is voor meer dan driekwart voltooid.

Helft gerst niet geoogst
In Duitsland moet nog meer wintergerst worden geoogst. Boerenorganisatie DBV schat dat van de 1,25 miljoen hectare nog zeker de helft vast staat. De verschillen per deelstaat zijn wel groot. In Zuid-Duitsland maakt hevige regenval het dorsen onmogelijk. Het gaat dan om Beieren en Saksen. In Mecklenburg-Voor-Pommeren is de gerstoogst afgerond. De opbrengsten zijn redelijk te noemen met een grote spreiding. DBV verwacht dat de oogst 600.000 ton groter uitvalt ten opzichte van vorig jaar.

Met het dorsen van de wintertarwe moet op de meeste plaatsen nog begonnen worden. DBV verwacht dat Duitse boeren 45,4 miljoen ton tarwe oogsten, tegenover 42,3 miljoen ton vorig jaar. Door het koude voorjaar is de graanoogst laat dit jaar. Over de kwaliteit en opbrengst durft de organisatie nog weinig te zeggen, omdat nog geen actuele cijfers bekend zijn. Naar schatting is 150.000 tot 200.000 ton tarwe verloren gegaan door het noodweer en de overstromingen.

Gemiddelde Poolse oogst
In Polen is het verhaal vergelijkbaar aangaande de graanoogst. In het zuidwesten is de gerstoogst bijna afgerond en zijn akkerbouwers druk bezig met het koolzaad. Door lage hectolitergewichten in de gerst – van 60 kg en lager – liggen de opbrengsten relatief laag. In andere delen van Polen verloopt de oogst grillig, afhankelijk van het weer. De overheidsstatistiekdienst rekent met een totale graanoogst van 33,6 miljoen ton. Dat is iets meer dan een jaar eerder en gewoon goed. Wel zijn er zorgen over de kwaliteit en het hectolitergewicht van de tarwe. Zeker op plekken waar veel regen is gevallen.

Verder oostelijk, in Roemenië en Bulgarije, heeft neerslag niet alleen voor een lagere kwaliteit gezorgd. Ook hebben de gewassen zich dit seizoen goed kunnen ontwikkelen na een enorm droog jaar in 2020. Daarom wordt een record aan tarwe verwacht. Oogst Roemenië 11 miljoen ton tarwe, dan is dat een record voor het land. Zo'n 80% is naar schatting van bakkwaliteit. De oogst bedraagt zo meer dan het dubbele van vorig jaar.

Druk uit Rusland
De Europese termijnmarktnotering reageert niet direct op het wisselvallige weer. Maandag 26 juli sloot het septembercontract een euro hoger, om dinsdag weer in te leveren en te sluiten op €212 per ton. Internationale berichten – zoals een goede oogst in Rusland en Oekraïne – drukken momenteel meer op de markt dan wisselvallig weer in Europa. Bovendien is het nog vroeg en is nog te weinig bekend over de exacte tarwekwaliteit in de EU. Het grote volume tarwe uit de Zwarte Zee regio drukt op de exportmarkten. Ook de torenhoge transportkosten zijn een drempel voor afnemers.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden