Photoagriculture / Shutterstock.com

Inside Granen & grondstof

Europese maïsprijs blijft maar stijgen

4 Oktober 2021 - Niels van der Boom

Hogere prijzen voor korrelmaïs in de Verenigde Staten hebben de Europese markt kans gegeven om verder in prijs te stijgen. Vooral op de termijnmarkt is dat het geval. De maïsoogst komt in Europa laat op gang door de weersomstandigheden. Is een daling aannemelijk zodra de combines gaan rijden?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Op de termijnmarkt Matif in Parijs steeg korrelmaïs van €225 per ton op maandag naar €236,50 op vrijdag. Maandagmiddag 4 oktober corrigeert de koers zich weer iets, met een prijs die €0,75 lager ligt. Tarwe weet wel opnieuw winst te maken tot €265,50. Daarmee blijft het zoekende naar een prijsplafond. De eerste weerstand ligt pas op €300 per ton. Voor nu is dat niveau nog te ver weg.

Meer maïs in de VS
In de VS ging de meest recente prijsstijging niet zonder slag of stoot. Aanvankelijk daalde de koers juist. In de gehele Midwest ofwel de 'cornbelt' rijden de maaidorsers en wordt korrelmaïs geoogst. Dat drukt op de prijzen. Het eind september verschenen 'quarterly grain stocks report' van landbouwministerie USDA was niet direct positief ten aanzien van maïs. De maïsvoorraad kwam binnen op 31,4 miljoen ton. Hoger dan de schatting van handelaren die op 29,3 miljoen ton uitkwam.

Een prijsopleving op de Amerikaanse termijnmarkt CBoT werd vooral ingegeven door de enorme 'bullish' cijfers van tarwe. Wat ook helpt zijn de torenhoge prijzen op de energiemarkt. Maïs dient namelijk een dubbeldoel. Naast voergrondstof en humane consumptie wordt er ook ethanol uit gewonnen. Wel zijn de Amerikanen gesterkt door nieuwe exportorders vanuit China, ondanks dat het land dit seizoen zelf een prima oogst kent.

Europese oogst vertraagd
Vorige week was in de VS 18% van de maïs geoogst. Naar schatting is dat inmiddels bijna een kwart. Daarmee loopt de oogst flink voor op vorig jaar. In Europa moet het dorsen grotendeels nog beginnen. In Frankrijk is slechts 2% geoogst, zo meldt het landbouwministerie. Een jaar eerder was dat al ruim 30%. De gewassen zijn fors later dan andere jaren en recente regen heeft ook niet geholpen. Ook in andere Europese landen is de oogst verlaat. Het weer is de oogst vooralsnog gunstig gestemd.

Een fysieke notering voor korrelmaïs is er in Nederland niet. De Duitse prijs lag afgelopen week op gemiddeld €252,95 met een spreiding van €240 tot €280 per ton. De prijs is daarmee juist gedaald ten opzichte van de week ervoor met €7 per ton. Omdat de oogst nog moet beginnen verwachten insiders dat de prijzen deze maand verder kunnen afnemen. Toch is er meer interesse in korrelmaïs, mede omdat de handel in snijmaïs aarzelend verloopt. Het is bij de huidige prijsniveaus zeer interessant om maïs te dorsen of als CCM af te zetten.

Hoge droogkosten
Wat dan weer niet helpt zijn de torenhoge brandstofprijzen van gas en diesel. Aangezien iedere ton maïs in Europa moet worden gedroogd, is dit een flinke kostenpost. Toch is bij de huidige prijzen het nog steeds interessant om maïs te dorsen. KWS heeft een calculator waar de kosten en meer- of minderwaarde ten opzichte van silomaïs kan worden berekend. Hierin is te zien dat de droogkosten bijna verdubbelen.

In Nederland stelt korrelmaïs niet veel voor. Meestal betreft het dubbeldoelrassen die de laatste drie jaren in de kuil verdwenen. Dit najaar pakt dat waarschijnlijk anders uit. Zeker nu het inzaaien van vanggewas een maand respijt heeft gekregen, is er meer ruimte voor de oogst die nog moet beginnen. Bijkomend voordeel is de grote hoeveelheid maïsstro die gunstig is voor het percentage organische stof in de bodem. Ook komend seizoen kan – zeker op zandgrond – een groter areaal korrelmaïs worden verwacht.

Zuid-Amerika
Een ander belangrijk ingrediënt voor de maïsmarkt is de oogst in Zuid-Amerika. De opbrengst daarvan is in Brazilië verhoogd. Het USDA rekent met 118 miljoen ton voor 2021-2022, terwijl in het land zelf wordt gerekend met 116 miljoen ton. Dankzij de gunstige markt zaaien akkerbouwers meer maïs. De hoofdoogst wordt momenteel gezaaid en daarvoor is meer regen vereist. De 'tweede teelt' na sojabonen wordt eind dit jaar geoogst. Ook in Argentinië hebben boeren te kampen met droge omstandigheden tijdens het zaaien momenteel, al is de situatie er niet ongunstig na recente regenval.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden