Agrifoto

Inside Granen & grondstof

Europese markt granen blijft positief

15 November 2021 - Niels van der Boom

Ondanks dat de Euronext termijnmarkt voor tarwe lager noteert blijft het sentiment voor de Europese granenmarkt onverminderd positief. Onder andere een gunstige koers van de euro helpt hierbij. Hoe lang duurt het nog voor de 300 euro weer in beeld is? Voor grote prijsstijgingen kunnen we momenteel ook naar koolzaad kijken, die koers blijft plussen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Maandagmiddag 15 november noteert het decembercontract zo'n €295 per ton. Zo'n €2 lager ten opzichte van het slot op vrijdagmiddag. Het hoogtepunt in de markt lag op €297 deze dag. Daarmee is het niveau van €300, dat afgelopen week heel even werd aangetikt, iets verder weg. Daarmee is dit niveau – de eerste weerstand – zeker niet uit beeld.

Nieuwe kopers
Het waren niet zozeer de Amerikaanse cijfers uit het Wasde-rapport maar vooral de nieuwe aangekondigde exportmaatregelen van Rusland die ervoor hebben gezorgd dat de Europese granen steviger in het zadel zitten. Een gunstige wisselkoers voor de euro ten opzichte van de dollar of roebel helpt daarbij. Algerije sluit aan in de rij met kopers voor tarwe, ondanks de huidige prijzen. Eerder ging Egypte hun voor. Dit zorgt er mede voor dat ook het niveau van de fysieke prijzen blijft stijgen. Door het iets versoepelen van de kwaliteitseisen maakt tarwe uit de Zwarte Zee regio meer kans. Kijkend naar de laatste resultaten dan hebben Rusland en Oekraïne nog steeds een (nipt) prijsvoordeel ten opzichte van Roemenië of Frankrijk.

De bulls op de termijnmarkt moeten eerst op zoek naar nieuws om een nieuwe verhoging neer te kunnen zetten op het bord. Daarbij loopt het decembercontract begin volgende maand af waardoor de koers wordt beïnvloedt door technisch handelen. Beursdeelnemers met een positie moeten gaan kiezen wat kortstondig voor een prijspiek (short squeeze) kan zorgen. Eerder hebben we dit in koolzaad gezien.

Koolzaad blijft plussen
Over dit gewas gesproken, de Euronext-notering blijft plussen. Het februaricontract staat inmiddels op bijna €715 per ton en dat is een record. De meest recente stijgingen worden ingegeven door de Canadese markt en de grote tekorten daar. Koolzaadkoning Canada moet zelfs product uit Oekraïne importeren om volgend jaar over voldoende grondstof te beschikken.

Ook korrelmaïs zet in Parijs hogere cijfers neer voor het januaricontract. Maandagmiddag handelt de koers rond €245 per ton. Een traag verlopende maïsoogst in Europa zorgt ervoor dat de prijsbodem stabiel blijft. Voor het oogsten van maïs in het relatief natte Europa is drogen altijd een vereiste. Hoge gasprijzen maken dat lastig en kostprijsverhogen. In Frankrijk moet nog een kleine 20% van de korrelmaïs worden gecombined, zo rapporteert het landbouwministerie.

Amerikaanse markten
Ondanks dat het laatste Wasde-rapport maïs niet bijzonder steunde met cijfers wist de Amerikaanse markt toch flink te stijgen waarbij het vooral houvast vond bij de CBoT tarwenotering. Die bereikte afgelopen week het niveau van $300 per ton en stijgt op maandag weer door. Overigens kiezen boeren in de VS ervoor volgend seizoen minder maïs te zaaien. Er is meer wintertarwe gezaaid maar vooral meer soja gaat volgend voorjaar de grond in, zo is de prognose nu. Dit heeft alles te maken met de hoge kosten voor stikstof. Een input waar maïs absoluut niet zonder kan.

De Europese tarwemarkt bouwt op een stevig fundament waarbij nieuwe stijgingen voor tarwe ook de komende dagen mogelijk zijn. Wanneer meer duidelijk wordt over de Russische exportbelemmeringen – en dan vooral de omvang hiervan – dan kan dit de markt een nieuwe impuls geven. Ondertussen komen de wintergranen in de EU gemiddeld goed de grond in en zijn de omstandigheden redelijk tot goed.

Neerslag op zuidelijk halfrond
Regen in Australië zorgt voor haperingen in de oogst- en exporttrein. Analisten en handelaren kijken ondertussen met een schuin oog naar het groeiseizoen in Argentinië. Voldoende regen daar – als gevolg van het La Nina weerseffect – zorgt voor positieve oogstverwachtingen. Naar schatting doen Afrikaanse tarwekopers zich hier begin volgend jaar ten goede aan, wanneer tarwe uit de EU en Rusland uitverkocht raakt.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden