Shutterstock

Analyse Granen

December start met prijsdruk op tarwemarkt

6 December 2021 - Niels van der Boom

Het lukt de tarwemarkt zich vooralsnog niet om zich begin december te herpakken. Na een spetterende november – met een prijsrecord op de Matif – tapt de koers nu uit een ander vaatje. De gevolgen van de omikronvariant van het coronavirus spelen mee, maar er zijn meer factoren.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Vorige week werd al lager gesloten, nadat de Matif-koers op donderdag nog een kleine opleving had. Uiteindelijk sloot het decembercontract op €283 per ton en het maartcontract op €290. Het decembercontract expireert vrijdag 10 december waardoor de handel nu verschuift. Ook maandag 6 december noteert de Matif een min met een koers rond de €280.

Omikronvariant belangrijkste headline
De grondstoffenmarkt wordt nog steeds danig beïnvloedt door de nieuwe coronavariant omikron. Het gooit roet in het eten van het financieel herstel en daarmee de prognoses van grondstoffenhandelaren. Het weer speelt op dit moment tweede viool. Analisten kijken vooral naar neerslag in Zuid-Amerika, waar het voor de sojabonen iets te droog is, en een gebrek aan sneeuwval in de Verenigde Staten. Die kan voor vorstschade in tarwe zorgen en het is belangrijk om vochtreserves aan te vullen.

Nieuws dat Saudi-Arabië 689.000 ton tarwe heeft gekocht, bracht de markt nauwelijks in beroering. Het signaal wordt vooral bearish (prijsdrukkend) opgevat. Alle tarwe is namelijk van oogst 2022 voor levering in juli van volgend jaar. De Saudi's sturen zo weg van het huidige extreme prijsniveau en gokken dus op lagere prijzen volgende zomer. Misschien dat de granenmarkt in de periode april-juni het wel helemaal met weinig handel moet stellen wanneer meer landen eenzelfde prijspolitiek gaan voeren.

Nieuwe tekorten?
De bulls zien dat overigens anders. Zij zien de aankopen als bewijs dat ook komend seizoen tarwekopers rekening houden met een tekort en hoge prijzen. Door nu vast te leggen verzekeren ze zich van voldoende grondstof. De tijd moet uitwijzen wie het aan het rechte eind heeft. Zoals gezegd overheerst in de markt op dit moment het bearish gevoel.

Terwijl het noordelijk halfrond in slaap wordt gesust, rijden de maaidorsers in Australië wederom, al is er nieuwe neerslag in aantocht. Die is niet van die omvang dat deze voor grote problemen gaat zorgen. De totale tarweopbrengst is naar boven bijgesteld tot 34,43 miljoen ton en dat is een record. Het is een stijging van 1,8 miljoen ton met vorig seizoen.

Canadese cijfers verrassen
Canada heeft op 6 december ook zijn cijfers aangepast. Het land houdt nu rekening met 16 miljoen ton baktarwe. 700.000 ton meer dan de vorige schatting. Analisten hielden rekening met een aanpassing richting 15 miljoen ton of minder. Wel is de opbrengst van harde durumtarwe met 900.000 ton naar beneden bijgesteld. Deze markt wordt daarmee nog krapper in aanbod. Durumtarwe wordt hoofdzakelijk gebruikt voor het maken van pasta.

Wat de granenmarkt eind vorige week lucht gaf, en in een prijsdaling resulteerde, is nieuws rond het Russisch exportbeleid. Het land start 15 februari met een exportquota. Momenteel wordt gesproken over een exportvolume van 9 miljoen ton. Dat is significant meer dan de 5 miljoen ton waar eerder rekening mee werd gehouden. De fysieke prijs in Rusland is afgelopen week gedaald, nadat hij zes weken lang louter steeg. Voor een ton baktarwe wordt nu €298,50 Free On Board (FOB) betaald. Een daling van €2,66 met de week ervoor.

Export loopt achter
Analisten verwachten dat het land tussen de 9 en 10 miljoen ton tarwe heeft om tussen 15 februari en 30 juni te exporteren. Het quotum ligt dus in lijn met deze cijfers. Desondanks ligt het uitgevoerde volume 36,5% onder dat van vorig seizoen. Dat is te wijten aan een heftige exportbelasting. Tarwe uit het land is daarmee niet zo concurrerend als het de laatste jaren wel was.

Zo gaat de tarwemarkt een rustige laatste maand van het jaar in. Traditiegetrouw is december meestal niet een maand met veel prijsbewegingen. Dat is naar alle waarschijnlijkheid ook nu niet het geval. Begin 2022 moet duidelijk worden welke kant de markten op gaan bewegen. Voorlopig ziet het er naar uit dat nieuwe prijspieken uitblijven. Het laatste coronanieuws werkt daarbij eerder prijsdrukkend dan opdrijvend, zoals een jaar geleden wel merkbaar was.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden