Tran Thanh Sang / Shutterstock.com

Achtergrond Suiker

Filipijnse suikerproductie gebukt onder hoge kosten

3 Februari 2022 - Kimberly Bakker - 5 reacties

Jaarlijks produceren de Filipijnen zo’n 24 miljoen ton suikerriet. Daarmee is het land een belangrijke leverancier aan de wereldwijde suikerindustrie. Toch is het nog maar de vraag of dat komende jaren zo blijft. Producenten van suikerriet gaan namelijk gebukt onder de torenhoge productiekosten.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De prijzen voor kunstmest en aardolie rijzen de pan uit. Recent schreven we al dat de prijs voor KAS 27% maar liefst €63,30 per 100 kilo bedraagt en de prijs voor kali 60 niet onder de €55 per 100 kilo uitkomt. Toch heeft die hoge prijs in ons land geen direct effect op de vraag. De grootste uitdaging zit 'm in het op tijd leveren van het product. De Filipijnen ervaren dit anders. Daar is de prijs voor ureum, de kunstmest die de boeren daar gebruiken, afgelopen anderhalf jaar gestegen van omgerekend €31,28 per 100 kilo naar €80 tot €84 per 100 kilo. Daarnaast is de prijs voor aardolie afgelopen achttien maanden bijna verdubbeld.

Producenten van suikerriet kunnen bovengenoemde prijsstijgingen echter bijna niet meer aan. Vooral in de belangrijkste regio, de plantages in Negros Occidental, zijn de problemen groot. Dit gebied vertegenwoordigt 53% van het suikerrietareaal en de provincie draagt jaarlijks zo'n €1,56 miljard bij aan de nationale economie. De enige oplossing is om de suikerprijzen te verhogen en dat is al zichtbaar in de binnenlandse prijzen. Op 16 januari werd lokaal omgerekend €66,90 per 100 kilo betaald. Eén jaar eerder was dat €51,74 per 100 kilo. Tegelijkertijd is de groothandelsprijs voor ruwe suiker met 14,7% gestegen naar €67,80 per 100 kilo en geraffineerde suiker steeg met 25,5% naar €93,88 per 100 kilo.

Nationale interventie gewenst
De suikerindustrie heeft de Filipijnse regering maanden geleden al opgeroepen tot nationale interventie, maar tot nu toe is er geen concrete actie ondernomen door het ministerie van Landbouw of het ministerie van Handel en Industrie. Ook de roep om een prijsplafond voor kunstmest en andere meststoffen heeft tot nu toe niets opgeleverd. De situatie is dringend, stellen suikerproducenten verenigd in United Sugar Producers Federations. "Het oogstseizoen heeft het hoogtepunt bereikt en het planten voor het nieuwe seizoen staat op het punt van beginnen."

In een brief aan de ministeries schrijven zij: "De situatie moet aangepakt worden voordat het uit de hand loopt. Hoe kunnen kleine boeren overleven als de prijs voor meststoffen, brandstof en andere inputs gelijk is, of zelfs hoger is, dan de prijs van hun producten?" Tegelijkertijd komen vanuit het land veel klachten over de stijgende suikerprijs. "Die prijs is nou eenmaal nodig om de suikervelden te blijven verbouwen." Of het ministerie actie gaat ondernemen, is afwachten. Tot op heden is er geen officiële reactie geweest.

Wanneer er niets gedaan wordt aan de hoge inputprijzen, dan is het ook nog maar de vraag of de Filipijnen de stijgende trend in de productie van suikerriet kunnen vasthouden. 

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden