Agrifoto

Nieuws Granen & Grondstof

Wasde-rapport opent weg voor (nog) hogere sojaprijs

10 Februari 2022 - Niels van der Boom

In hun maandelijkse vraag- en aanbodrapportage opent het Amerikaanse landbouwministerie USDA de weg voor een (nog) hogere sojabonenprijs. Het schat de wereldwijde productie en eindvoorraad lager in. Voor tarwe en maïs is het rapport getemperd in hun verwachtingen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Woensdagavond 9 februari (Nederlandse tijd) publiceerde het USDA zijn maandelijkse World Agricultural Supply and Demand Estimate (Wasde). Voor de Europese granenmarkt kwamen de cijfers te laat. Door de handel wordt uiteraard wel voorgesorteerd. Zowel de koers van tarwe als maïs daalde op de Matif in Parijs. Tarwe sloot op €262,75 per ton en maïs op €250,25.

Meer over:
De belangrijkste cijfers op een rij:
  • Sojakoers stijgt ruim $9 per ton – hoogste prijs sinds mei
  • Wereldproductie soja is inmiddels 21,3 miljoen ton verlaagd
  • Droogte in Brazilië zorgt voor 5 miljoen ton minder soja
  • Wereldtarweproductie is 2,2 miljoen ton lager
  • Kleinere Braziliaanse maïsproductie door droogte

Rally op soja
De Amerikaanse CBoT sloot wel met een positieve noot. Vooral voor sojabonen waren de gepresenteerde cijfers positief. Omgerekend bedroeg de slotkoers $585,69 per ton. Dat is de hoogste prijs sinds begin mei. Het verschil met dinsdag bedroeg ruim $9 per ton. De koers van maïs klom $5,50 omhoog tot $254,42 per ton. Tarwe kreeg er $1,83 bij en sloot op $288,25. Dat is omgerekend €251,91.

Droogte in Zuid-Amerika zorgt voor een fikse verlaging van de soja-oogst op het continent. De Amerikanen schaafde 8,7 miljoen ton van de wereldwijde oogst. Vooral omdat Brazilië naar hun verwachting 5 miljoen ton minder soja oogst. Argentinië is goed voor -1,5 miljoen ton en Paraguay -1,8 miljoen ton. Deze verlaging volgt op een neerwaartse correctie van 9,2 miljoen ton die het USDA in januari deed.

Correctie op wereldniveau
In de afgelopen vier jaar heeft het USDA inmiddels de wereldproductie met 21,3 miljoen ton gecorrigeerd waarbij de wereldmarkt niet langer tegen een enorme productie aankijkt. Toch ligt het volume nog altijd hoger dan een seizoen eerder. Toen werd bijna 340 miljoen ton geoogst tegenover 364 miljoen ton nu. Brazilië product nog steeds 5,5 miljoen ton meer soja dan een seizoen geleden. De VS heeft dit seizoen 24 miljoen ton meer soja geproduceerd.

Die plus verdampt echter snel wanneer je de gestegen vraag naar soja er tegenover zet. Die bedraagt volgens het USDA nu 369,2 miljoen ton in het huidig seizoen. Vorig seizoen was dat 10,8 miljoen ton minder. Niet zo gek dus dat de mondiale eindvoorraad krimpt van 95,6 naar 92,8 miljoen ton. De vraag naar soja zit vooral in China (+4,5 miljoen ton). De EU importeert naar schatting 400.000 ton meer dit seizoen.

Tarwe marginaal bijgesteld
Voor wat betreft tarwe zijn die cijfers veel minder schokkend. De Amerikaanse eindvoorraad is naar boven bijgesteld met 20 miljoen bushel. Vreemd genoeg is ook de exportverwachting negatief gecorrigeerd. Volgens het ministerie komt dat door minder verkopen en minder scheepsverkeer. De mondiale eindvoorraad is verlaagd in het huidig rapport. Van 280 naar 278,2 miljoen ton. Ook de wereldtarweproductie is met 2,2 miljoen ton verlaagd. Vooral omdat in het Midden-Oosten door droogte minder tarwe geoogst wordt, zo is de inschatting.

Wereldwijd is meer vraag naar tarwe. Als voergrondstof – vanwege duurdere maïs – maar ook vanuit Canada omdat dat land fors minder granen heeft geoogst.

Voor korrelmaïs is de wereldproductie met 1,6 miljoen ton gecorrigeerd. Opnieuw omdat droog weer in Brazilië voor een kleinere oogst zorgt. De productie hier is 1 miljoen ton verlaagd, maar bedraagt nog altijd 12 miljoen ton meer dan vorig seizoen. De vraag naar maïs wereldwijd is iets getrimd waardoor er ruimte in de eindvoorraad komt. De wereldwijde granensector had gerekend op iets positievere cijfers en verwacht nog steeds dat de eindvoorraad lager uitkomt, zo rond 300 miljoen ton. De laatste schatting van het USDA komt op 302,2 miljoen ton. Het is vooral China die meer behoefte heeft aan maïs (16 miljoen ton extra). Aan de Amerikaanse cijfers voor productie, verwerking en voorraden werd niets gewijzigd.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden