Shutterstock

Nieuws Granen & grondstof

Argentinië legt export sojameel- en olie lam

14 Maart 2022 - Niels van der Boom

De overheid in Argentinië heeft de exportregistratie van sojameel en sojaolie stilgelegd, zo heeft zij zondag 13 maart bekendgemaakt. Het Zuid-Amerikaanse land is wereldwijd de grootste exporteur van beide producten. De Amerikaanse notering voor sojameel schoot in de nachtelijke handel direct omhoog.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het meicontract voor sojameel op de CBoT is in de nachtelijke handel inmiddels gestegen met 2,3%. Het contract voor sojaolie daalde 0,5% en de koers van sojabonen steeg met 0,84%. De prijs van sojameel – de belangrijkste grondstof voor veel veevoeders – staat inmiddels op zijn hoogste niveau in zeven jaar tijd.

Wereldspeler
Brazilië is bekend als de grootste exporteur van sojabonen, maar het is Argentinië dat wereldwijd de meeste sojameel en olie exporteert. Daarvan heeft het respectievelijk 41% en 48% van het wereldhandelsvolume in handen. De oogst van soja is in het land nog niet begonnen. Met de maatregel wordt de fysieke export van deze producten nu dus niet getroffen. Volgens exportdata is 5 miljoen ton sojaproducten voor het nieuwe seizoen 2021-22 inmiddels geregistreerd voor export, zo toont overheidsdata.

Verhoging exportbelasting
Analisten verwachten dat kort na het stoppen van de exportregistratie een verhoging van de belasting volgt. Die staat nu op 31%. Volgens de Argentijnse organisatie voor verwerkers en exporteurs (Ciara) is de overheid van plan om dit tarief met dubbele cijfers te verhogen. Iets wat de organisatie hekelt omdat het de positie van het land niet ongemoeid laat. Kopers op de wereldmarkt hebben geen andere keus dan meer sojaproducten in Brazilië en de VS te kopen.

Vooral in Zuidoost-Azië worden veel sojaproducten uit Argentinië gebruikt. Nederland importeert vooral sojabonen en sojaproducten uit Brazilië (58%) en de VS (30%). Toch worden de gevolgen van het Argentijnse besluit onherroepelijk ook hier gevoeld omdat ze doorklinken in de wereldmarkt en daarmee ook de prijzen.

Minder maïs en soja
Argentinië verwacht dit jaar een sojaoogst van zo'n 40 miljoen ton tegenover 45 miljoen ton vorig jaar. Droogte heeft de opbrengstverwachtingen van soja en korrelmaïs danig ingeperkt. De oogst van wintertarwe in het land – die al eerder is geoogst – bereikte wel een record: 22,1 miljoen ton versus 17 miljoen ton vorig seizoen.

Kunstmesttekort bedreigt Brazilië
Ook de grootste sojaproducent Brazilië was in het nieuws. Het land is de grootste importeur van kunstmest uit Rusland en deze bron is nu letterlijk opgedroogd door het exportverbod. Het ministerie van economie heeft afgelopen week het 'nationale kunstmestplan' gepresenteerd dat de afhankelijkheid van geïmporteerde kunstmest moet verkleinen. Daar wordt maar liefst dertig jaar voor uitgetrokken. In 2052 moet dan het importniveau zijn verlaagd van 85% naar 50% tot 55%. Op de kortere termijn – in 2030 – moet het land in staat zijn om 1,9 miljoen ton stikstof te produceren. Nu is dat 225.000 ton. Fosfaatproductie stijgt van 2 miljoen ton naar 4,2 miljoen ton en kali van 250.000 ton naar 2 miljoen ton.

Kunnen Braziliaanse boeren niet aan voldoende kunstmest komen voor hun soja en maïs, dan heeft dat duidelijk impact op de komende oogsten. Alle soja is inmiddels geoogst en het land maakt zich nu op voor de safrinha-maïs. Dit is een tweede teelt die na sojabonen wordt gezaaid.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden