De stemming op de granenmarkt blijft zeer gespannen. De tarwenotering maakte een pas op de plaats zowel in Europa als en Amerika, na de rally van de laatste dagen. Maïs weet op de CBoT de opwaartse lijn nog stevig vast te houden. Daar speelt een koud en nat voorjaar een belangrijke rol bij.
De tarwekoers op de Matif in Parijs sloot gisteren (14 april) op €401 per ton, wat €2 lager is dan één dag eerder. Op de CBoT in Chicago zakte de prijs van tarwe (meicontract) terug naar $1.096,50 per bushel. De contracten voor juli en september staan hoger genoteerd, met respectievelijk $1.104,50 en $1.101 per bushel. De pas op de plaats in de tarweprijzen komt voor analisten niet als verrassing. De basis voor de huidige prijzen is stevig, maar met het lange weekend voor de boeg heeft een deel van de speculanten de winst genomen en zijn uitgestapt.
Daar waar in de Verenigde Staten de nodige zorgen zijn over de stand van de wintertarwe, staat het gewas er in Frankrijk goed op. FranceAgriMer heeft 92% van het areaal zachte tarwe de status 'goed' of 'excellent' gegeven. Het marktbureau merkt schrijft daarbij wel dat de markten 'extreem nerveus blijven vanwege het risico op een langdurig conflict tussen Rusland en Oekraïne'.
Koud en nat
De maïsnotering op de CBoT steeg gisteren met bijna 1%, naar $790,25 per bushel. Het weer is een van de drijvende krachten achter de stijging. In het middenwesten van de Verenigde Staten loopt de start van het maïsseizoen niet voorspoedig. De temperaturen zijn aan de lage kant, waardoor niet met het zaaien van maïs gestart kan worden. Daarnaast is het ook té nat. Dat is in groot contrast met de telers in de zuidelijke prairies, die juist op regen wachten.
Het is nog wat aan de vroege kant voor het zaaien maïs, maar ten opzichte van het vijfjarige gemiddelde lopen de Amerikaanse telers al iets achter en gezien de weerberichten verwachten analisten dat die achterstand komende periode verder op kan lopen.