Pavlo Baliukh / Shutterstock.com

Nieuws Oekraïne

Oekraïne zaait minder maïs en meer zonnebloemen

10 Mei 2022 - Jesse Torringa

Door de Russische invasie valt het niet mee om het geplande areaal voorjaarsgewassen te behalen in Oekraïne. Inmiddels is de helft van het verwachte areaal gezaaid. De zaaicampagne loopt behoorlijk achter. Daarnaast kiest de Oekraïense teler voor andere gewassen in plaats van het traditionele voorjaarsgewas.

Tot op heden is er ongeveer 7 miljoen hectare aan voorjaarsgewassen gezaaid en geplant in Oekraïne. Dat is ongeveer 25% tot 30% minder dan in dezelfde periode in 2021. Dat vertelde Mykola Solskyi, de minister van Landbouw in Oekraïne afgelopen maandag tegen Reuters. Daarnaast constateert hij dat de zaai door alle omstandigheden van mindere kwaliteit is dan afgelopen jaar. 

Kleiner maïsareaal
Ondanks de omstandigheden, moeizame logistiek en schaarste van brandstof en andere producten, zetten boeren in Oekraïne het zaaien voort. De voorspelling is dat het areaal voorjaarsgewassen ruim 14 miljoen hectare bedraagt. Dat is een daling van 2,7 miljoen ten opzichte van 2021. Circa de helft zit er dus in op het moment. Momenteel is er 2,4 miljoen hectare aan zonnebloemen en 2,0 miljoen hectare aan maïs gezaaid. Zomergerst zit op 853.000 hectare. Wat opvalt in het areaal is volgens de minister van Landbouw dat er in verhouding minder maïs gezaaid wordt en meer zonnebloemen en sojabonen. Het belangrijkste voorjaarsgewas wordt vervangen door teelten die goedkoper zijn om geld te besparen. Ook worden er gewassen geteeld met dezelfde kosten, maar die op de huidige markt mogelijk meer opleveren. 

Export loopt gestaag door
Het is bekend dat er nog veel product in Oekraïne ligt opgeslagen dat niet geëxporteerd kan worden. Normaliter wordt het grootste gedeelte via de Zwarte Zee geëxporteerd, maar de havens ondervinden veel hinder door de Russische invasie. Via trein- en wegtransport probeert Oekraïne zoveel mogelijk te exporteren. Er is toch 1,1 miljoen ton aan graan geëxporteerd in de maand april volgens de landbouwminister. Het ging voornamelijk om maïs (768.000 ton) en tarwe (127.000) ton. In totaal verliep ruim 800.000 ton van de export via het spoor. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jesse Torringa

Jesse is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich met name op de akkerbouwsector waaronder graan en uien. Ook de kunstmestmarkt volgt hij op de voet. Daarnaast werkt Jesse op een akkerbouwbedrijf in Groningen met pootaardappelen als hoofdtak.

Meer over

Oekraine
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse Grond

Grondmarkt redding voor Oekraïense financiën?

Achtergrond Politiek

Green Deal pijnpunt in gesprekken EU en Oekraïne

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden