PHILIPPE MONTIGNY / Shutterstock.com

Analyse Suiker

Chinese suikerproductie groeit naar 10 miljoen ton

12 Mei 2022 - Kimberly Bakker - 11 reacties

Het Amerikaanse ministerie van Landbouw verwacht dat China in seizoen 2022/2023 een productie van 10 miljoen ton suiker realiseert. Ook in andere belangrijke suikerproducerende regio's wordt meer suiker verwacht. Toch heeft dat nog geen effect op de notering. Die blijft vasthouden aan de koers van ruwe olie.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Uit cijfers van Cosun Beet Company blijkt dat inmiddels alle suikerbieten zijn gezaaid. Wel is het areaal overzaai inmiddels toegenomen tot zo'n 2.600 hectare. Dat is het hoogste niveau sinds 2003; in dat jaar kwam het areaal overzaai uit op 4.015 hectare. Vorst was daar toen de oorzaak van. Dit jaar is korstvorming de voornaamste reden om over te zaaien. Het gaat om ruim 64% van het areaal overzaai. Op de noordelijke kleigronden zijn de problemen momenteel het grootste, met 1.107 hectare. "En we verwachten dat het areaal overzaai in Nederland als gevolg van korstvorming nog verder zal toenemen de komende, droge periode. Maar daar waar beregening mogelijk is, worden overgezaaide bieten beregend en dat leidt tot een vlotte opkomst", aldus Cosun op de eigen website.

Goede verwachtingen voor komend seizoen
Wordt gekeken naar de situatie voor het aankomende seizoen, dan zijn de verwachting voor wat betreft de productie van suiker in de belangrijkste producerende regio's goed tot zeer goed. Zo werd twee weken geleden al bekend dat de productieramingen voor Brazilië bovenmaats zijn. Het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) verwacht namelijk dat het land dan ongeveer 613 miljoen ton suikerriet verplettert tot suiker, een stijging van 6% vergeleken met het huidige verkoopseizoen. Dat resulteert vervolgens in een suikerproductie van 36,3 miljoen ton, een plus van 3%. Ook de productie in Zuid-Afrika ziet er met een stijging van 13% goed uit.

Deze week is bekend geworden dat ook de Chinese productie van suiker er veelbelovend uitziet. Cijfers wijzen erop dat de Aziatische grootmacht komend seizoen zo'n 10 miljoen ton suiker produceert. Dat is een stijging van 400.000 ton in vergelijking tot het huidige seizoen. De productie van rietsuiker wordt geschat op 8,7 miljoen ton en de productie van bietsuiker komt komend seizoen waarschijnlijk uit op 900.000 ton. De binnenlandse consumptie wordt overigens geschat op 15,8 miljoen ton. Dit betekent dat het land nog niet zelfvoorzienend is en zich dus wel moet keren tot de wereldmarkt. Op de langere termijn kan dat wel een prijsopdrijvend effect hebben.

Notering houdt nog vast aan olieprijs
Op dit moment houdt de suikernotering op de Intercontinental Exchange (ICE) echter nog stevig vast aan de notering voor ruwe olie. Die notering opende woensdag 11 mei op $104,49 per vat. Dat is een lichte stijging vergeleken met één dag eerder. Op 10 mei sloot olie op $101,63 per vat. De nog altijd hoge olieprijs maakt het voor suikerrietverwerkers in Brazilië interessanter om de grondstof te gebruiken voor de productie van ethanol dan voor de productie van suiker. En dat is de reden dat de suikerprijs (nog) niet van het huidige niveau afwijkt. Op 9 mei sloot de koers op €494,76 per ton. Begin dit jaar was dat €438 per ton en precies één jaar geleden stond de notering voor suiker op €383 per ton.

Dat suiker momenteel hoog geprijsd is, bevestigt ook de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) in de maandelijkse update van suikerprijsindex. Die steeg in april met 3,3% naar 121,8 punten. Dit is ruim 20% hoger in vergelijking tot dezelfde periode één jaar eerder. "Hoge ethanolprijzen in Brazilië en de aanhoudende versterking van de Braziliaanse reaal (ten opzichte van de Amerikaanse dollar) ondersteunden de suikerprijzen afgelopen maand", zo voegt de organisatie in een toelichting toe. Ook de trage start van de oogst in Brazilië speelde in april een grote rol in de prijsvorming van suiker.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden