Agrifoto

Nieuws Suikerbieten

Veel overzaai suikerbieten door korstvorming

28 April 2022 - Jesse Torringa

De afgelopen week is er een behoorlijk areaal overgezaaid in de suikerbieten door korstvorming. Dat areaal neemt de komende dagen nog toe, verwacht Cosun. Bovendien is ook de bladluis weer actief in de suikerbieten.

Het is voornamelijk het noordelijk deel van Nederland en delen van de provincie Flevoland waar telers gedwongen zijn over te zaaien. De grote neerslaghoeveelheden van begin april, gevolgd door schraal weer, resulteerde in korstvorming, waardoor er veel problemen zijn in de opkomst. Tot afgelopen maandag is er in totaal dit groeiseizoen al 1.656 hectare overgezaaid, waarvan circa 1.000 hectare in de noordelijke kleigebieden als gevolg van korstvorming.

Hectares overzaai neemt nog toe
De verwachting is dat het aantal hectares overzaai deze week nog oploopt, meldt Arno Huijsmans, directeur agrarische zaken van Cosun Beet Company. "Er zijn nog percelen waar de teler twijfelt of overzaai daadwerkelijk nodig is. Zo hebben telers afgelopen maandag en dinsdag nog zaaizaad besteld." Hierdoor is het seizoen 2022 de hoogste overzaai sinds 2015, toen er ook veel opkomstproblemen waren door korstvorming. In dat jaar werd er in totaal 2.359 hectare overgezaaid. De laatste jaren werd de grens van 1.000 hectare niet overschreden. Over de beschikbaarheid van zaaizaad hoefden telers zich geen zorgen te maken. Huijsmans geeft aan dat op enkele rassen na nog voldoende zaaizaad beschikbaar is.

Gemiddeld 1 week eerder gezaaid
Ondanks dat de laatste hectares worden overgezaaid is 98% van het suikerbietenareaal gezaaid. Daarmee komt de gemiddelde zaaidatum uit op 1 april. Dat is een week eerder dan het 5-jarig gemiddelde, wat komt door het vroeg zaaien halverwege maart. Deze vroeger gezaaide bieten laten hoge plantaantallen zien en staan er over het algemeen erg goed op. Wel is de eerste bladluis terug te vinden in de percelen. Op een aantal bietenpercelen in het zuidwesten en zuidoosten van het land is de schadedrempel van groene bladluizen overschreden. Deze overschrijdingen zijn vooral te vinden op de percelen die zich in het vierbladstadium bevinden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jesse Torringa

Jesse is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich met name op de akkerbouwsector waaronder graan en uien. Ook de kunstmestmarkt volgt hij op de voet. Daarnaast werkt Jesse op een akkerbouwbedrijf in Groningen met pootaardappelen als hoofdtak.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Interview Arwin Bos (Cosun)

'Waterkwaliteit is bij Cosun een topprioriteit'

Nieuws Suikerbieten

Cosun draait eerste biobietencampagne dit jaar

Nieuws Agribusiness

Cosun stelt nieuwe financiële baas aan

Nieuws Ondernemen

Vreugdenhil stapt met Cosun in plantaardige melk

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox