Shutterstock

Nieuws Granen

Granenmarkt neemt een adempauze

19 Mei 2022 - Niels van der Boom

Na twee dagen met recordprijzen voor tarwe en maïs heeft de granenmarkt een adempauze ingelast. De 'bulls' die de markt omhoog drijven moeten continu bijgevoerd met nieuws om een nóg hogere prijs te verantwoorden. Op dit moment maakt de wereld zich vooral zorgen over de uitvoer van Oekraïens graan.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Na twee slotkoersen van €438,25 per ton voor het september 2022 contract sloot de Matif woensdag op €430,50. Ook de CBoT tapte uit een ander vaatje en verloor ruim $18 op het julicontract. Ook de prijs van maïs verloor ruim $7,50. In Parijs bleef de koersdaling van maïs beperkt met €2,50 tot €371 per ton.

Het maandag gepubliceerde Crop Progress report in de Verenigde Staten, door het landbouwministerie USDA, steunde vooral de tarwemarkt. De conditie van de wintergranen gaat achteruit door grote droogte in het zuiden van de VS. Ruim een kwart van de wintertarwe staat er goed voor. Dat is de slechtste gewasstand in acht jaar tijd. Het inzaaien van maïs en soja is goed gevorderd, maar loopt nog wel achter.

Honger als wapen
De wereldwijde politiek – en ook de granenwereld – maken zich grote zorgen over de export van granen uit Oekraïne. In het land zijn nog steeds veel volle silo's te vinden terwijl de nieuwe oogst zich over zo'n zes tot acht weken alweer aandient. De VN vergaderde gisteren over dit onderwerp. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock zegt dat Rusland honger als oorlogswapen inzet, omdat de export wordt geblokkeerd. Vooral landen in Afrika en het Midden-Oosten worden met honger bedreigd.

De VN roept landen op om samen te werken en zo honger te bestrijden. 276 miljoen mensen hebben een onstabiele voedselvoorziening en een half miljoen mensen lijden honger. Naast de gesloten Oekraïense havens gelden die problemen deels ook voor Rusland, dat eveneens via de Zwarte Zee granen en andere grondstoffen als kunstmest exporteert.

Marokkaanse oogst 70% kleiner
Veel Afrikaanse landen moeten elders op zoek naar tarwe nu de Oekraïense productie halveert en de Russische – die wel een zeer goede oogst verwachten – niet vlot de wereldmarkt op kan. India probeerde hierop in te spelen, maar een exportban zorgt ervoor dat zijn positie op losse schroeven staat. Ook lokale oogsten staan onder druk Marokko maakte deze week bekend dat de tarweoogst 70% afneemt dit jaar. Dat is de kleinste oogst sinds 2008. Droogte is hiervan de veroorzaker.

In Europa begint droogte ook steeds meer gehoord te worden. Het is mede de veroorzaker van de recente prijsstijging. Door buien verspreidt in West-Europa deze week tempert dat het sentiment. Het verdere koersverloop wordt dan ook bepaalt door het weer. Het blijft warm voor de tijd van het jaar. Op de middellange termijn wordt opnieuw droog weer verwacht, waardoor herstel van korte duur is.

Tarwe op €400 ingedekt
Veel akkerbouwers hebben de laatste dagen en weken van de gelegenheid gebruik gemaakt om prijzen vast te leggen voor komend seizoen. Bij verschillende afnemers konden prijzen op of rond de €400 per ton voor levering oogst worden gemaakt. Met een koers van €359 per ton biedt ook het september 2023-contract op de Matif goede indekkansen. Daarmee wordt een belangrijke basis gelegd voor teeltseizoen 2022/2023, waar waarschijnlijk met hogere teeltkosten moet worden gerekend ten opzichte van het huidig seizoen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden