Agrifoto

Nieuws Granen

Historisch resultaat voor granenpool CZAV

14 Juni 2022 - Jesse Torringa

De nabetaling voor de graanpool van CZAV is bekend. De opbrengsten per hectare vielen tegen en de prijzen zitten sinds oogst 2021 in de lift. De coöperatie spreekt zelfs van een perfecte storm op de granenmarkt. Heeft de pool daarvan kunnen profiteren?

De nettoprijs van maal- en zomertarwe is €265,50 per ton. De netto-eindprijs voor brouwgerst is bepaald op € 280 per ton. CZAV noemt het koersverloop van de graanmarkt het afgelopen jaar historisch. Het afgelopen groeiseizoen was al niet optimaal voor granen. De milde winter was prima, maar de natte weersomstandigheden en het gebrek aan zonneschijn leidde tot tegenvallende opbrengsten. De gemiddelde tarweopbrengst lag niet ver boven de 8 ton per hectare meldt de coöperatie. Ook in andere werelddelen viel de gemiddelde opbrengst tegen. Door de oorlog in Oekraïne maakte de al verhitte markt opnieuw flinke stappen naar boven.

Definitieve poolprijzen
Over de oogst van 2021 werd voor baktarwe €267,50 betaald per ton. Dat is €2 meer dan voor maal- en zomertarwe. De prijs van baktarwe is inclusief de bakpremie bij een HL-gewicht van minimaal 76 kilogram per hectoliter en een eiwitpercentage vanaf 12,5%. Voertarwe leverde €258 per ton op volgens de definitieve poolprijzen. De voorschotten van de tarwe waren respectievelijk €172 voor baktarwe en €165 per ton voor voertarwe. Het zomergerst van het ras Planet is afgezet als brouwgerst en leverde een nettoprijs van €280 per ton op. Voergerst komt uit op €245 ton per hectare. Het voorschot van beiden lag op €160 per ton. In tegenstelling tot een aantal andere pools brengt CZAV overigens geen poolkosten in rekening.

Tarwe is voor veel bedrijven vooral een gewas voor de vruchtwisseling. De huidige prijzen liggen echter op dusdanig niveau dat het tarwesaldo boven het saldo van veel andere gewassen ligt volgens CZAV. De hoge prijzen en enorme prijsbewegingen zorgen voor een hele nieuwe dynamiek voor telers.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jesse Torringa

Jesse is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich met name op de akkerbouwsector waaronder graan en uien. Ook de kunstmestmarkt volgt hij op de voet. Daarnaast werkt Jesse op een akkerbouwbedrijf in Groningen met pootaardappelen als hoofdtak.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Nieuws Granen

Brouwgerst verslaat tarwe in de CZAV graanpool

Nieuws Granen

Dit doen de poolprijzen graan bij Agrifirm

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden