VolodymyrT / Shutterstock.com

Nieuws Oekraïne

Mogelijk meer schepen vol Oekraïens graan gestolen

6 Juli 2022

Oekraïne heeft Turkije gevraagd om nog eens drie onder Russische vlag varende schepen te controleren op gestolen graan uit Oekraïne. Afgelopen zondag werd al bekend dat Turkije een schip vasthield omdat er Oekraïens graan aan boord was, maar mogelijk zijn er meerdere schepen vol Oekraïens graan.

Oekraïne heeft aan Turkije gevraagd om een onderzoek in te stellen naar drie onder Russische vlag varende schepen wegens 'illegale export van Oekraïens graan'. Het gaat daarbij niet om schepen die recent vertrokken zijn uit Oekraïne, maar om schepen die geladen zijn met gestolen graan uit door Rusland bezette gebieden in de maanden april en mei. 

Vervoerd via wegtransport
De Oekraïense procureur-generaal blijkt medio juni in een brief aan het Turkse ministerie van Justitie gevraagd te hebben om drie schepen te onderzoeken en te bewijzen dat zij betrokken zijn geweest bij graantransport. Het gaat daarbij om gestolen graan uit door Rusland bezette Oekraïense gebieden waaronder Cherson, meldt Reuters. De schepen zouden gestolen graan uit Oekraïne hebben geladen in havenstad Sebastopol in de Krim. Het graan zou via binnenlands transport naar de havenstad zijn gebracht. Na het laden hebben de schepen koers gezet richting Turkije en om goedkeuring gevraagd om het graan in Turkse havens af te leveren.

De drie schepen waar het in het onderzoek om gaat zijn eigendom van een dochteronderneming van het Russische staatsbedrijf Russia United Shipbuilding Corporation. Het staatsbedrijf valt onder westerse sancties.

Onderzoek afwachten
Het onder een Russische vlag varende schip Zhibek Zholy ligt sinds zondag 3 juli vast voor de haven van het Turkse Karasu, nadat Oekraïne Turkije verzocht het aan de ketting te leggen wegens export van gestolen Oekraïens graan. Momenteel wordt onderzocht of de bewering klopt. Volgens maritieme gegevens uit Oekraïne is het schip geladen in de bezette havenstad Berdyansk en bevat de lading 4.500 ton graan. In het Oekraïense verzoek aan Turkije gaat het echter om een lading van 7.000 ton graan.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Meer over

Oekraine
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Nieuws Oekraïne

Graanexport Oekraïne komt nu echt op stoom

Nieuws Oekraïne

Tarwe Oekraïne is geoogst, ruim 40% minder dan 2021

Analyse Granen & Grondstof

USDA weet graanmarkt twee keer te verrassen

Video Granen & Grondstof

Graanprijs houdt stand ook met export uit Oekraïne

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief