Agrifoto

Analyse Granen

Europese tarwe meer in trek bij dalende prijs

4 Juli 2022 - Niels van der Boom

In een week tijd daalde de Europese tarweprijs met €15,50 per ton tot het laagste niveau sinds eind februari. Onder druk van de graanoogst moeten de beurzen internationaal de teugels laten vieren. Dit zorgt er wel voor dat kopers zich aandienen in Europa. Inmiddels is het prijsniveau bezig aan een stabilisatie.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Matif opende maandagochtend €3,75 hoger per ton voor tarwe septemberlevering. Maandagmiddag steeg de prijs door naar een niveau van €340. Daarmee bevindt de prijs zich nog steeds een tientje of meer onder die van vorige week. Duidelijk is dat de graanoogst in Europa – maar ook de Verenigde Staten – druk uitoefenen op de markt. Over de opbrengst en kwaliteit is nog niet veel bekend, maar het dorsen gaat dit seizoen vlot  dankzij gunstig weer.

Egypte aan de markt
Afgelopen week plaatse Egypte al een grote order voor Europese tarwe met Franse herkomst. De aankoop van 815.000 ton is de grootste in jaren. Met de opkomst van goedkope en grote volumes Russische tarwe werd het land steeds vaker gepasseerd. Ook andere Noord-Afrikaanse landen lieten dit gedrag zien. Egypte heeft voor het eerst sinds 2019 ook tarwe gekocht in de Verenigde Staten.

Het Egyptisch staatsbureau GASC zit niet stil. Ondanks recente aankopen blijft het actief op zoek naar tarwe voor het komend seizoen. Deze keer niet via een openbare tender, maar via private wegen, zo werd door persbureau Reuters vandaag bekend gemaakt. Tegelijkertijd zegt het land over ruime voorraden tarwe te beschikken. Volgens analisten is nu het moment voor een nieuwe koopronde, zoals ook blijkt.

Komt Russische tarwe op plek van bestemming?
Rusland heeft in potentie 40 miljoen ton tarwe te exporteren in seizoen 2022-2023, dat afgelopen vrijdag is ingegaan. Dat is 1 miljoen ton meer dan in het afgelopen seizoen. Afgelopen seizoen kon bijna alle tarwe worden uitgevoerd, ondanks de oorlog in Oekraïne. Of dat dit seizoen ook zo is, moet nog blijken. Het land exporteert veel tarwe via de zee van Azov en Zwarte Zee. Bestemmingen die nu lastig of niet bereikbaar zijn. Dat geldt helemaal voor Oekraïne, waar het exportniveau in juni 44% lager lag dan een jaar eerder.

Ook het betalen van ladingen Russische tarwe is soms een probleem. Niet alle reders zitten te wachten op een tochtje naar Rusland. Ondanks dat de agrarische producten als tarwe niet door sancties worden getroffen, zijn er toch gevolgen te bespeuren. De analyses voor het te exporteren volume schommelen daarom fors, tussen 32 en 42 miljoen ton. Rusland maakte dit weekend bekend dat graanexporteurs de exportbelasting in roebels moet worden uitbetaald en niet in dollars. Dat geldt niet voor het product zelf. Het tekent wel dat ook deze export nauwlettend in de gaten wordt gehouden.

Dalende trend tot eind augustus
In de VS bereikte de tarweprijs afgelopen vrijdag prijsniveaus die niet gezien zijn sinds de oorlog. De tarweoogst loopt bijzonder vlot in het land. Vandaag is de CME in Chicago gesloten vanwege onafhankelijkheidsdag. Oogstvorderingen en gevallen neerslag moeten de markt dinsdag richting geven.

De historie leert dat de graanprijs in deze periode altijd daalt. Eind augustus is een opleving mogelijk, wanneer duidelijk is hoeveel is geoogst en van welke kwaliteit. Dat geeft de markt definitief richting. We hebben nu te maken met een bijzondere wereldmarkt, die twee grote onzekere factoren kent. De situatie in Oekraïne en in het verlengde daarvan de Zwarte Zee-export. Verandert hier iets, dan heeft dat onherroepelijk gevolgen voor de prijsvorming. Zowel positief als negatief.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden