Agrifoto

Nieuws Granen

Wintergerst is positieve indicatie voor tarweoogst

12 Juli 2022 - Niels van der Boom

Is de opbrengst van wintergerst goed, dan stelt de wintertarwe niet teleur zo luidt  een boerenwijsheid. Afgaand op de eerste opbrengstcijfers voor de wintergerst zijn de verwachtingen voor tarwe positief. In heel het land zijn telers en afnemers positief te spreken.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dankzij een gunstig zaaimoment en milde winter hebben de wintergranen zich vroeg en goed ontwikkeld. Half juni kwam in het zuidwesten de eerste lading gerst al binnen, al is het gros begin juli geoogst. De omstandigheden waren daarvoor goed. Nadrogen is bij deze vochtpercentages niet nodig. Een week later volgde Midden- en Noord-Nederland met de oogst.

Goede cijfers
Dit resulteert erin dat de wintergerstoogst in het zuidwesten bijna is afgerond, terwijl verder naar het noorden ongeveer de helft is geoogst. Graancollecteurs zijn positief over de opbrengsten en kwaliteit die tot nu toe is afgeleverd. "We zien een spreiding van 7,5 ton – op de zand- en dalgronden – tot 12 ton op de klei", zegt Agrifirm's Manager Granen Aart den Bakker. "Ook de cijfers qua hectolitergewicht en valgetal zijn goed. Het gehalte eiwit is redelijk. Wellicht wat lager dan gemiddeld, maar wel binnen de specificaties."

Ook over de brouwwaardigheid van de wintergerst is Den Bakker te spreken. Naar verwachting is de kans op een premie positief. Agrifirm heeft hiervoor het ras Pixel in het programma.

Wintertarwe snel verwacht
In Limburg is de wintergerstoogst bijna afgerond. Toeleverancier Agrea hoopt eind deze week al de eerste wintertarwe te ontvangen in zijn werkgebied, zegt productmanager Akkerbouw Carl Pijls. "De opbrengst van de gerst wisselt, van 6 tot 7 ton op de droge zandgrond, tot 10, 11 ton op de lössgrond. Over de hectolitergewichten zijn we tevreden. Die zitten achterin de 60."

Over de wintertarwe durft Pijls nog geen harde uitspraken te doen. "Er komen nog spannende weken met de temperaturen en droogte die nu worden verwacht. Ook maakt het uit of het een vroeg of laat ras is. De late rassen tarwe kunnen nog beïnvloedt worden. De bloeiperiode is gemiddeld wel gunstig verlopen."

CZAV heeft afgelopen weekend de eerste wintertarwe al ontvangen in Zeeuws-Vlaanderen, meldt Jurriaan Visser van de coöperatie. "De wintergerstoogst schat ik op zo'n 90% afgerond. De opbrengst is iets bovengemiddeld. Dat betekent rond de 10 ton per hectare, met een gemiddeld hectolitergewicht van 65. Dat zijn prima cijfers. De afrijping van de tarwe gaat nu hard, al blijft het stro nog wel groen. Naar verwachting heeft deze versnelde korrelafrijping geen grote gevolgen voor de opbrengst."

Flinke plus voor areaal wintergerst
Het areaal wintergerst bedraagt in Nederland dit jaar 10.500 hectare. Dat is een plus van 8% (814 hectare) ten opzichte van 2021. Daarmee is het areaal weer bijna net zo groot als in 2019 en de op één na grootste in de recente historie. Sinds 2015 zit de teelt aardig in de lift. Het zorgt voor oogstspreiding, het land is tijdig vrij om mest aan te wenden en een groenbemester te zaaien en vormt zo een mooie voorvrucht voor intensieve teelten.

Met bijna 2.000 hectare wordt in Groningen de meeste wintergerst geteeld, zo blijkt uit data van Boerenbunder.nl. Opvallend is dat het gewas bijna een kwart in moest leveren dit jaar. Ook in Noord-Brabant, Flevoland en Zeeland zijn grote procentuele dalingen zichtbaar. In Noord-Holland steeg het areaal bijna 50%, al gaat het in hectares niet om grote hoeveelheden.

Veel belangstelling in graanteelt
De graancollecteurs zien voor komend seizoen veel belangstelling. Zowel voor wintergerst maar vooral ook wintertarwe. Vooral het onzekere saldo van de suikerbietenteelt – maar ook cichorei – zorgt ervoor dat akkerbouwers eerder naar graan kijken als alternatief. De termijnmarktprijs voor levering september 2023 staat opnieuw boven de €300 per ton. Dat biedt perspectief en zekerheid voor volgend seizoen. Bijkomend voordeel zijn de gunstige effecten van op de bodemstructuur en de mogelijkheid om een groenbemester te zaaien.

Ook andere gewassen krijgen komend seizoen nog een flinke kluif om interessanter uit de bus te komen dan tarwe. Denk aan vlas, graszaad, eiwitgewassen, maar ook uien. In gebieden waar de opbrengst de laatste jaren is tegengevallen, zoals Zeeland en Limburg, blijven telers in de teelt snijden. Vaak komt daar graan voor in de plaats.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden