Agrifoto

Analyse Granen

Bodem in tarwemarkt blijkt opnieuw solide

18 Juli 2022 - Niels van der Boom

Voor de tweede keer in twee weken hebben de Europese en Amerikaanse tarwemarkt de bodem opgezocht en vervolgens een krachtig herstel laten zien. Wat mogen we deze week verwachten. Stijgt de prijs net zoals de temperatuur dat doet?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het kwik tikt deze week op veel plaatsen de 40 graden aan. Voor Noordwest-Europa is dat uitzonderlijk te noemen. Het zorgt er niet alleen voor dat er vol gas tarwe wordt geoogst – met name in Frankrijk – maar ook dat de markt een bullish impuls krijgt. Het septembercontract voor tarwe op de Matif noteert maandagmiddag om 17.00 uur een koers van €336 per ton. Dat is €10,50 meer dan waar de termijnmarkt vrijdagmiddag op sloot. Toen behaalde de koers een slot van €325,50. Net als op 6 juli blijkt dit een harde bodem te zijn voor de Europese markt.

In de Verenigde Staten daalde de koers afgelopen week nog harder, tot het laagste prijsniveau in twee maanden tijd. Maandag 18 juli zitten de koersen eveneens in de lift. Het septembercontract bevindt zich boven de $8 per bushel, wat een stijging van 4,18% met vrijdagmiddag is.

Opbrengstindicaties zijn goed
Hitte heeft al enkele dagen de headlines te pakken in het nieuws. Recordtemperaturen in Europa zorgen ervoor dat het continent zich schrap zet voor warme dagen. Het zorgt er ook voor dat de graanoogst zeer vroeg op gang komt en op een hoog tempo kan vlotten. In Frankrijk is inmiddels zo'n 65% van alle tarwe geoogst. Buurlanden zijn meestal nog niet zo ver. De opbrengsten in Frankrijk vallen tegen door droogte en hitte dit seizoen. Verder noordelijk zijn de eerste signalen wel positief. Zeker in Nederland is dat het geval.

In de Amerikaanse Midwest zetten boeren en burgers zich eveneens schrap voor een hitteperiode. Dat beïnvloedt in directe zin de tarwemarkt niet zoveel maar korrelmaïs en sojabonen des te meer. Waar hitte ook een rol speelt is Argentinië. Het areaal neemt er naar schatting met 4,8% af dit seizoen. Door droogte wordt minder tarwe gezaaid. Hierdoor daalt de verwachte opbrengst van 18,5 naar 17,7 miljoen ton, aldus de Rosario Grain Exchange. Het USDA houdt in zijn meest recente Wasde-rapport overigens nog rekening met 19,5 miljoen ton. Dit vorige week gepubliceerde rapport was afgelopen week mede de veroorzaker van dalende prijzen.

Nieuwe onderhandelingen op komst
De andere belangrijke reden dat de tarweprijs afneemt waren de onderhandelingen tussen Rusland en Oekraïne om de graanexport via de Zwarte Zee mogelijk te maken. De eerste signalen waren positief. Dit resulteerde direct in een scherp dalende trend op de termijnmarkt. Inmiddels zijn analisten weer sceptisch over een snelle oplossing, al blijft Turkije positief over de uitkomsten. Deze week moet meer duidelijk worden in een nieuwe onderhandelingsronde. Een scherpe reactie van de tarwemarkt is daarbij zeer aannemelijk.

Het Europese marktbureau Stratégie Grains laat niet alleen de tarweoogst in de Europese Unie dalen – van 12,4 naar 123,3 miljoen ton – ook sleutelt het aan de opbrengst van korrelmaïs. Het aanhoudend droge en hete weer kost het gewas opbrengst. De schatting voor maïs komt deze maand op 65,4 miljoen ton. Vorige maand was dat nog 66,8 miljoen ton. Een jaar geleden stond dit cijfer op 69,7 miljoen ton bij een kleiner areaal.

Twee gezichten
De granenmarkt – en dan vooral die van tarwe – is er een met twee gezichten op dit momenten. Houdt het huidig weertype aan, dan zet dat de markt steviger in het zadel met hogere prijzen in het verschiet. Komen Oekraïne en Rusland wel met een overeenkomst vlot te trekken, dan kan dat de deur openen voor zowel de Oekraïense graanoogst als een zeer goede (en snel verlopende) Russische oogst. Dat heeft een sterk drukkend effect waar ook de huidige prijsbodem niet tegen bestand is.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden