Shutterstock

Analyse Granen & Grondstof

Zoeken naar kansen voor lagere voerprijs

29 Juli 2022 - Niels van der Boom

In de laatste twee handelsweken laat de Europese korrelmaïsprijs een flinke stijging zien. Daarmee komt het prijsniveau zelfs boven die van tarwe uit. Het is zoeken naar kansen om een lagere voerprijs voor komend seizoen te realiseren. De gevolgen van droogte houden de markt in zijn greep. Wat de markt op de langere termijn te wachten staat lees je in deze analyse.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Hitte en droogte in de Europese Unie, die vooral in Zuid-Europa en Frankrijk al langere tijd huishouden, laten hun sporen na in de gewassen. Inmiddels zijn de zorgen daarover ook in Midden, Noordwest- en Centraal-Europa merkbaar. Voor tarwe kwam de droogte op veel plekken net te laat om veel schade aan te richten. Voor korrelmaïs is dit een ander geval. Het gewas bloeit en is bezig met de kolfvulling. Dat is een cruciaal moment waar droogte en warmte nu invloed op uitoefenen.

Opbrengsten fors lager
In het meest recente MARS-rapport wordt de Europese korrelmaïsopbrengst 8% verlaagd tot 7,25 ton per hectare. Dat is bijna 8% onder het vijfjarig gemiddelde. In Frankrijk heeft het Joint Research Committee (JRC) de hectare-opbrengst 11% lager ingeschat dan vorig jaar. Voor Duitsland is dat 13% en in Polen 8%. Voor Nederland denkt het JRC overigens dat de opbrengst op 10,8 ton per hectare uitkomt tegenover 12,9 ton vorig jaar.

Ook actuele gewascijfers uit de Verenigde Staten hebben een impact op de markt. In het Crop Progress report van het USDA is de stand van de maïsgewassen in de 18 belangrijkste staten met 3% verlaagd tot 61% goed/excellent. 62% van de maïs staat momenteel in bloei tegenover een vijfjarig gemiddelde van 70%. Slechts 14% van de maïsgewassen staat er slecht tot zeer slecht op. Dat is een kleiner percentage dan gemiddeld.

Hitte in cornbelt
De cornbelt – een deel van de Midwest waar de meeste korrelmaïs wordt verbouwd – heeft vorige en ook deze week met gematigde temperaturen en regenbuien te maken. Die zijn positief voor de gewasontwikkeling. De verwachting voor komende week is dat er opnieuw extreme hitte en aanhoudend droog weer zal zijn. Met temperaturen ver boven de 30 graden Celsius zal het in Iowa, de grootste maïsproducerende staat, komende week zeer warm zijn. Dit weertype komt op een belangrijk moment in het groeistadium van maïs. Beursanalisten en marktdeelnemers lijken zich echter meer zorgen te maken over de gevolgen voor sojabonen, die in dit stadium erg gevoelig zijn voor droogte.

De maïsmarkt wordt in de prijsontwikkeling licht getemperd door de exportdeal die Oekraïne en Rusland met elkaar sloten. Herhaaldelijke bombardementen op havenfaciliteiten zorgen ervoor dat de stemming inmiddels voor een deel is omgeslagen. Kijkend naar de koersstijgingen – zo'n 7% deze week – is de opwaartse beweging nog steeds sterk. Het exportniveau van Oekraïne ligt momenteel op slechts een derde van wat gebruikelijk is. Opslagsilo's in het land liggen nog vol korrelmaïs. Dit zal waarschijnlijk problemen met de nieuwe oogst opleveren.

Brazilië werkt aan vervroegde export
China is de grootste koper van Oekraïense maïs. De gevoelige handelsrelatie tussen China en de VS mag dan een tweede rol spelen - na de oorlog in Oekraïne - in de huidige markt, de Chinezen maken ondertussen wel alternatieve plannen. Zo werd deze week bekend dat de Braziliaanse overheid en China werken aan een handelsprotocol om maïs te kunnen exporteren. China is al de grootste koper van sojabonen uit het land. In Brazilië is na sojabonen een tweede teelt met korrelmaïs gebruikelijk. Deze zogenoemde 'safrinha maïs' is inmiddels voor 62% geoogst en goed voor 70% tot 75% van de totale Braziliaanse maïsproductie. De totale opbrengst wordt op 87,3 miljoen ton ingeschat. Lukt het de Brazilianen om een overeenkomst te sluiten met China, dan kan de export van mais al in de komende maanden plaatsvinden. Eerder zei de Chinese overheid nog dit pas begin 2023 te doen. Export in de tweede helft van dit jaar loopt parallel aan de Amerikaanse oogst en hun start van het exportseizoen.

Europese marktprijs stijgt
In Europa wordt de Parijse termijnmarkt Matif vooral door het weer beïnvloed. Donderdag sloot de koers op €352. Daarmee blijft de prijs op het hoogste niveau sinds 26 mei. Dat is een stijging van 22% sinds het dieptepunt op 6 juli. Het gaat hierbij om het augustuscontract dat vrijdag 6 augustus afloopt. In deze laatste handelsdagen kan de koers nog flink worden opgestuwd, zoals ook in 2021 zichtbaar was. Vooralsnog blijft ook het novembercontract – de eerste leverperiode van de nieuwe oogst – staan met een slotkoers van €323,50 op donderdag. Houdt de droogte in Europa aan, dan biedt dat ook een fundament voor een blijvend hoge maïsprijs die ruim €100 boven het meerjarig gemiddelde ligt.

Opmerkelijk is ook dat de prijs van korrelmaïs sinds begin deze week boven die van tarwe ligt. Donderdag sloot de maïskoers €10,75 hoger terwijl het septembercontract van tarwe stabiliseert. De laatste keer dat dit gebeurde was in de zomer van 2021. Het restant van de oude maïsoogst werd ook toen fors duurder verkocht dan de nieuwe oogst tarwe. Na de vervaldatum komt er waarschijnlijk herstel in dit evenwicht.  

Lange termijn: Hoge prijzen
Ook voor de lange termijn, lees: de rest van 2022, moeten we rekening houden met fors hogere marktprijzen voor korrelmaïs. Het is nog te vroeg om harde uitspraken te doen over de opbrengsten, maar dat deze in Europa lager dan gemiddeld uitpakken is wel duidelijk. De situatie in Oekraïne blijft onvoorspelbaar en kan een grote impact op het marktverloop hebben. Zelfs wanneer de Zwarte Zee export toeneemt zijn hiermee niet alle problemen op korte termijn opgelost. Ook de beschikbaarheid en prijs van aardgas zijn belangrijk bij het drogen van de korrelmaïs die straks tijdens de oogst een rol gaat spelen en daarmee de markt kan beïnvloeden.

Varkenshouders of andere veehouders die korrelmaïs in het rantsoen voeren moeten rekening houden met blijvende bovengemiddelde prijzen die op of boven de €300 per ton bewegen. Wellicht dat een tijdelijke dip in de markt, bijvoorbeeld door neerslag, een goede Amerikaanse oogst of grootschalige hervatting van de Oekraïense export, kansen biedt om in te dekken voor het komend seizoen. Waarschijnlijk gaat de oogst, zeker in Zuid- en Midden-Europa, dit jaar vroeg van start.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden