Maykova Galina / Shutterstock.com

Analyse Granen en Grondstof

Weer zet een limiet op de maïs- en sojaprijs

18 Augustus 2022 - Jurphaas Lugtenburg

De tarwenoteringen staan nog steeds onderdruk. Voor een deel komt dat door de export uit Oekraïne. Daarnaast kwam India gisteren met cijfers waar de markt niet op rekende. Maïs en soja zaten in Amerika daarentegen in de lift. Hier gas de Amerikaanse klimaatwetgeving voor de maïs notering een zetje.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De tarwenoteringen hebben de afgelopen handelssessie weer een stapje terug gedaan. Op de Matif sloot het septembercontract op €327,25 per ton. Het tarwecontract op de CBoT leverde 2,9% in en sloot op $7.63,25 per bushel (circa €276 per ton). Maïs en soja zaten wel voorzichtig in de plus in Chicago. Maïs sloot 0,6% hoger en soja pluste 1,4%.

Op de tarwemarkt zorgt de export vanuit Oekraïne voor druk. Woensdag werd bekend dat er vijf schepen onderweg zijn naar de haven van Tsjornomorsk. Die schepen zullen geladen worden met 70.000 ton tarwe, maïs en zonnebloemolie, zo heeft de Oekraïense havenautoriteit laten weten. De vijf schepen zijn het grootste konvooi tot nu toe dat onder de graandeal onderweg is. India kwam gisteren (woensdag 17 augustus) met een nieuwe opbrengstprognose voor tarwe. De handel rekende op een bijstelling naar beneden vanwege een hittegolf in het land. Het Indiase ministerie van Landbouw stelde de verwachte opbrengst echter iets naar boven bij. Het ministerie gaat nu uit van een oogst van 106,84 miljoen ton. In de vorige prognose rekende India nog op een oogst van 106,41 miljoen ton.

Klimaatwetten
Maïs kreeg een zetje in de rug van de Amerikaanse klimaatwetgeving van president Biden. Met fiscale maatregelen worden bedrijven gestimuleerd om CO2 af te vangen en op te slaan. Dat heeft indirect invloed op de maïsmarkt. Het productieproces van ethanol - dat onder andere uit maïs kan worden gemaakt - leent zich namelijk goed voor het afvangen van CO2 volgens experts. Door de CO2 af te vangen bij de ethanolproductie kunnen de producenten ethanol als groene brandstof in de markt zetten en daarmee een serieus tegenwicht bieden aan elektrificatie waar nu groot op in gezet wordt.

De stijging van de maïs- en sojaprijs bleef echter beperkt door de weersverwachtingen. Voor de droge gebieden in het westen van de Midwest voorspellen de modellen regen de komende dagen. De potentiële opbrengsten verbeteren daardoor.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden