Agrifoto

Analyse Granen & grondstof

Korrelmaïs krijgt deze schroeizomer fikse klappen

23 Augustus 2022 - Niels van der Boom

Voorjaarsgezaaide gewassen zoals (korrel)maïs hebben het zwaar te verduren in Europa. Waar de opbrengst van wintergranen tot goed tot zeer goed was in veel landen ligt dat anders voor bijvoorbeeld maïs. Zowel snijmaïs als korrelmaïs zorgen voor een flink lagere opbrengst als gevolgd van droogte en hitte.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het Duitse Raiffeisenverband (DRV) scherpte afgelopen week hun opbrengstprognose voor korrelmaïs flink aan. DRV gaat nu uit van 3,6 miljoen ton korrelmaïs, dit is een daling van 600.000 ton ten opzichte van de vorige prognose. De huidige opbrengst is fors minder dan de 4,44 miljoen ton die in 2021 is geoogst. Een toename van het areaal met bijna 36.000 hectare zorgt dus niet voor meer kilo's, maar dempt eerder de daling.

Tegenvallende snijmaïsoogst
Niet alleen de oogst van korrelmaïs gaat zwaar tegenvallen, ook melkveehouders moeten rekening houden met een kleinere snijmaïsoogst. Dat zegt Guido Seedler, die binnen het DBV verantwoordelijk is voor de granen. "Daarom verwachten we dat uiteindelijk ook een deel van de korrelmaïs gehakseld gaat worden om als kuilvoer te dienen. Het verwachte tekort aan korrelmaïs is een grote uitdaging voor de veevoerindustrie."

De totale omvang van de graanoogst in Duitsland blijft opvallend genoeg bijna ongewijzigd, met 42,93 miljoen ton. Dat is 1,8% meer dan in 2021 werd geoogst. Volgens Seedler heeft dit te maken met de areaalcijfers, die door statistiekbureau Destatis iets naar boven zijn bijgesteld. Seedler merkt op dat de eiwitgehaltes in het graan dit jaar lager liggen dan gemiddeld. De grootste plus zit in de opbrengst van koolzaad. Met 4 miljoen ton ligt deze opbrengst 15% dan vorig jaar. Dit seizoen start de teelt van koolzaad minder gunstig. Door de droogte is er minder gezaaid. De verwachting is dat regen de komende weken uitblijft, wat het zaaien en de beginontwikkeling hindert.

Prioriteit bij transport
De Raiffeisen-locaties ondervinden zelf ook hinder van de droogte. Door de lage waterstanden kan minder product per schip worden aangevoerd. De bedrijven maken daarom meer gebruik van vrachtwagens en spoorlijnen, maar daar zit de planning al overvol. Het is daarom steeds lastiger om grondstoffen tijdig bij voerfabrieken te krijgen. "De Duitse overheid zinspeelt erop dat de aanvoer van olie en kolen prioriteit krijgt binnen het spoornetwerk. Wij pleiten ervoor dat voergrondstoffen ook die prioriteitsstatus krijgen", aldus Seedler.

Het beeld in Frankrijk verschilt niet veel van dat in Duitsland. De droogte en hitte zijn daar al langer het probleem, namelijk sinds dit voorjaar. Volgens de meest actuele cijfers van FranceAgriMer staat slechts 50% van de maïs er goed tot zeer goed bij. Ter vergelijking, een jaar geleden was dat nog 91%. Het is zelfs het laagste percentage sinds 2011. Gewassen zijn al ver rijp, met 44% van de maïsgewassen waar het gehalte droge stof al meer dan 50% bedraagt.

Droogte tijdens bloei
Tijdens de bloei is het weer zeer ongunstig geweest met hoge temperaturen en een gebrek aan neerslag. Dat kost ook de maïsgewassen in Polen flink opbrengst. Het resultaat is nu te zien, de kolven zijn op veel plekken niet goed gevuld. Overigens zijn regionaal wel flinke verschillen merkbaar. Gebieden waar meer regen is gevallen, in het noorden en midden, laten soms wel goede maïsgewassen zien.

Door het extreme weer stevent de EU af op zijn kleinste maïsoogst sinds seizoen 2007-2008. Volgens analistenbureau Argus Media zorgt dit ervoor dat de EU tot 13 miljoen ton maïs uit Oekraïne moet importeren om in de grondstofbehoefte te voorzien. Naast Duitsland en Frankrijk oogsten ook Hongarije, Roemenië en Bulgarije minder maïs dit jaar. De EU heeft in totaal 23 miljoen ton maïs nodig, waarvan Oekraïne en Brazilië de grootste leveranciers zijn. Ondanks de oorlog zijn de verwachte opbrengstniveaus in Oekraïne goed en is vooral de uitvoer het probleem. Ten opzichte van vorig jaar verwacht de Ukranian Grain Association een maïsoogst van 27,3 miljoen ton. Dat is 4,6% meer dan in 2021 werd geoogst.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden