Shutterstock

Analyse Granen & Grondstof

Tarwenoteringen sluiten weer in de plus

23 Augustus 2022 - Jurphaas Lugtenburg

Na de dip vorige week zitten de noteringen op de internationale graanbeurzen weer in de lift. Er tekent zich een patroon af op de granenmarkt. De koersen laten een vrij plotselinge forse daling zien. dat trekt binnen een mum van tijd koopjesjagers en bijna net zo plotseling zit de prijs weer in de lift. Dat die markt zo heftig reageert is wel een teken van de onrust die in de markt zit. En dat lijkt nog niet fundamenteel te veranderen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het septembercontract van tarwe sloot gisteren op de Matif €6,50 hoger op €312,50 per ton. Op de CBoT sloot tarwe 2,3% hoger, maïs pluste 1,2% en soja sloot 2,6% hoger. Op de tarwemarkt werd de stijging voor een deel veroorzaakt door koopjesjagers die aangetrokken zijn door de relatief lagere prijs. Maar ook relatief goede tarwe-exportcijfers deze week in de VS gaven de prijs een zet omhoog.

Droogte blijft de granenmarkt in zijn greep houden. Gisteren verlaagde het USDA in het Crop Progress-rapport de conditie van maïs en soja in de VS. Van het maïsareaal krijgt 55% de status goed of excellent. Een week eerder was dat nog 57%. Het soja-areaal met de status goed of excellent is met 1% verlaagd ten opzichte van vorige week naar 57%. Gisteren kwam ook de Europese Commissie met het Mars-bulletin. Daarin zijn de opbrengstprognoses voor maïs, zonnebloemen en soja fors naar beneden bijgesteld. Aan de opbrengstenverwachtingen van de EU wordt door de handel extra zwaar getild dit seizoen. Dat komt door de problemen in Oekraïne. Het belang van de graanexport van de EU op de wereldmarkt is daardoor toegenomen.

Extra maatregelen in China
China heeft eveneens met droogte te kampen. De droogte is een serieuze bedreiging voor de herfstgewassen, zo heeft het Chinese ministerie van landbouw vandaag laten weten in een statement. Al het mogelijke moet in het werk gesteld worden om de beschikbaarheid van water te verbeteren volgens het ministerie. Lokale autoriteiten worden opgeroepen tot flexibiliteit in de plannen om de droogte het hoofd te bieden. Volgens het ministerie moeten er extra zilverjodide pijlen ingezet worden om kunstmatig buien op te wekken en verder moeten waar mogelijk pompen en machines ingezet worden om water vanuit de bronnen richting de droge regio's te krijgen. Gebieden waar de droogte al flinke schade aan de gewassen heeft veroorzaakt worden opgeroepen om die gewassen opnieuw in te zaaien.

Egypte gaat ervan uit tarwe uit India te kunnen importeren, zo heeft de een minister gisteren laten weten. Egypte is één van de grootste tarwe importeurs ter wereld en is daarvoor in belangrijke mate afhankelijk van de aanvoer uit het Zwarte Zeegebied. Egypte wil die afhankelijkheid verminderen en zoekt naar andere leveranciers. India is de op één na grootste tarweproducent, maar heeft tot nu toe nauwelijks voet op de wereldmarkt gekregen. India kondigde kort na de Russische aanval op Oekraïne aan daar verandering in te brengen en wilde in het gat springen dat door het wegvallen van graan uit het Zwarte Zeegebied is gevallen. Een extreme hittegolf in India gooide roet in het eten en de prioriteit van de Indiase regering kwam te liggen bij het veiligstellen van de eigen voedselvoorziening. Met een exportban leken de internationale ambities van de baan. Des te opmerkelijker dat Egypte gisteren bekendmaakte in juni 180.000 ton graan gekocht te hebben voor $400 per ton. Het graan is nog niet geladen, voegde de minister daar wel aan toe.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden