Agrifoto

Analyse Granen & Grondstof

Zorgen over de economie raken granenmarkt

2 September 2022 - Jurphaas Lugtenburg - 2 reacties

De graannoteringen stonden de afgelopen handelssessie onder druk. De oorzaak daarvan is opvallend genoeg voor een belangrijk deel buiten de graanmarkt te vinden. Het fundament onder de granenmarkt blijft overigens stevig volgens verschillende experts.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De tarwenotering op de Matif sloot gisteren met €3,50 marginaal lager op €328,75 per ton. De tarwekoers op de Europese beurs blijft daarmee voornamelijk zijwaarts bewegen. Op de CBoT hebben de granen meer moeten inleveren. Tarwe sloot op de CBoT ruim 4% lager ten opzichte van een dag eerder. De noteringen van maïs en soja daalden beide met 2,3%.

De Amerikaanse granenmarkt wordt meegezogen in een bredere ontwikkeling in de economie. De zorgen over vertraging van de economische groei, inflatie en renteverhogingen nemen toe. Dat wordt als ongunstig gezien en naast dalende aandelenkoersen hebben ook de grondstoffen een jasje uitgedaan. De Amerikaanse graanexport wordt daarbij nog eens extra gehinderd door de relatief dure dollar. Graan uit de VS is daardoor relatief duur op de wereldmarkt.

Het fundament in de granenmarkt blijft overigens wel relatief stevig volgens analisten. De oogst van de maïs en soja op het noordelijk halfrond staat op het punt echt los te barsten. De voorlopige opbrengstprognoses laten zien dat zowel in de VS als de EU de opbrengsten niet meevallen. Ook de ontwikkelingen in Oekraïne wijzen niet op het plotseling beschikbaar komen van veel graan. Hoewel de export met de graandeal weer wat op gang komt blijft de uitvoer nog ver achter op de export van voor de Russische aanval in februari. Het ministerie van landbouw maakte gisteren bekend dat het verwacht 12 miljoen ton aan reguliere opslagcapaciteit te komen tegen het einde van november. Volgens andere bronnen zou het areaal tarwe in Oekraïne kunnen slinken met 30% tot 40% door een gebrek aan financiële middelen. De totale tarweoogst zou daarmee niet verder komen dan op zijn hoogst 15 miljoen ton. Ter vergelijking dit seizoen dorste Oekraïne 19 miljoen ton en in 2021 bedroeg de oogst 32,2 miljoen ton.

Droogte en vorst in Argentinië
In Argentinië is de tarwe, die momenteel in een belangrijke fase in het groeiseizoen zit, toe aan regen, zo meldde de graanbeurs van Buenos Aires in de marktupdate. Het is al maanden droog in de belangrijke teeltgebieden in het land en de voorraad vocht in de bodem raakt uitgeput. In de eerste helft van september komt daar mogelijk verandering in. Enkele weermodellen voorspellen iets van neerslag in deze periode. Argentinië is een belangrijke exporteur van tarwe op de wereldmarkt. De Argentijnse boeren hebben dit seizoen 6,1 miljoen ton tarwe gezaaid. Dat is minder dan vorig seizoen toen er op 6,7 miljoen hectare tarwe werd geteeld. Dit seizoen staat de tarwe in het noorden van het land er volgens de graanbeurs van Buenos Aires beroerd op. 66% van het areaal heeft de status redelijk of slecht. De stress in het gewas door vochttekort is nog eens versterkt door periodes met stijgende temperaturen die werden afgewisseld door periodes met vorst.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden