Shutterstock

Analyse Granen en Grondstof

USDA verwacht dat krapte op granenmarkt aanhoudt

13 September 2022 - Jurphaas Lugtenburg

Het Amerikaanse ministerie van Landbouw heeft forse aanpassingen gedaan, vooral aan de maïs en soja opbrengsten en voorraden. Maïs en soja schoten daardoor op de CBoT afgelopen handelssessie naar het hoogste niveau in twee maanden. Helemaal als een verrassing kwam dat niet voor analisten. De tarwemarkt is redelijk ongemoeid gelaten door het USDA.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het septembercontract tarwe op de Matif sloot gisteren €0,75 lager op €330,25 per ton. De handel in het septembercontract is afgerond en de Matif is nu over op het decembercontract dat gisteren sloot op €335,50 per ton. Op de CBoT zakte tarwe de afgelopen handelssessie met 1,4%. Maïs en soja zakten met respectievelijk 1,9% en 3,8%.

Het Wasde-rapport van het USDA is één van de drijvende krachten achter de rally op de granenmarkt. Vooral de opbrengstverwachting voor soja in de VS kwam toch nog lager uit dan waar de markt op voorhand vanuit ging. Het USDA verlaagde de Amerikaanse sojaoogst naar 4,378 miljard bushel. Analisten schatten de opbrengst voor publicatie van het rapport op 4,496 miljard bushel en in de augustus-editie van het Wasde-rapport ging het USDA nog uit van een totale opbrengst van 4,531 miljard bushel. Ook de maïsoogst in de VS valt in het rapport lager uit dan waar de markt vanuit ging, maar hier is het verschil minder groot, 13,944 miljard bushel van het Wasde om 14,088 miljard bushel dat door de handel werd verwacht. Opmerkelijk genoeg is de opbrengst per acre in beide verwachting wel gelijk op 172,5 bushel per acre.

Kleine aanpassingen in tarwe
In tarwe deed het USDA marginale aanpassingen. Het totaal aan beschikbare tarwe (beginvoorraad plus de oogst) wordt met 3,6 miljoen ton verhoogd naar 1.059,6 miljoen ton. Dat komt voor een belangrijk deel voor rekening van de grote Russische tarwe oogst die met 3 miljoen ton is verhoogd. De wereldwijde vraag naar tarwe wordt verhoogd met 2,4 miljoen ton naar 791 miljoen ton. Er zal vooral meer tarwe voor voer en overige toepassingen gebruikt worden. De eindvoorraad tarwe komt dan uit op 268,6 miljoen ton. Dat is een stijging van 1,2 miljoen ton ten opzichte van de augustus-editie van het Wasde-rapport. Die extra voorraad ligt vooral in Oekraïne en Rusland, terwijl de EU-tarwevoorraad juist slinkt.

Volgens experts wordt het interessant wat de Amerikaanse maïs- en sojatelers de komende weken gaan doen. De oogst komt zo langzamerhand op gang. De prijzen zetten de laatste weken stappen omhoog. Het USDA gaat er in het Wasde-rapport vanuit dat de krapte op de graanmarkt dit seizoen eerder erger dan minder wordt. Het USDA geeft daarmee voor de komende maanden een bullish signaal aan de markt. Voor boeren kan dat een motief zijn om maïs en soja voorlopig op te slaan in plaats van direct bij de oogst te verkopen. Het afgelopen half jaar hebben de koersen immers al op beduiden hogere niveaus gestaan. Aan de andere kant hebben telers ook contanten nodig om de inputs voor het komende seizoen te financieren.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden