Photoagriculture / Shutterstock.com

Analyse Granen & Grondstof

Maïsoogst brengt geen lucht op de granenmarkt

19 September 2022 - Jurphaas Lugtenburg

De economische ontwikkelingen gaan niet ongemerkt aan de granenmarkt voorbij. In combinatie met de uitvoer van graan uit het gebied van de Zwarte Zee gebied drukt dat de prijzen op de termijnmarkten. Eén van de onderliggende problemen -de krappe graanbalans voor vooral maïs en tarwe- is echter niet veranderd. Dat heeft mogelijk gevolgen voor het nieuwe seizoen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De graannoteringen staan vanmiddag (maandag 19 september) enigszins onder druk. De tarwemarkt moet daarbij de grootste verliezen incasseren. Op de Matif blijft de daling van de tarwecontracten net onder de 2%. Op de CBoT is het verlies wat groter en zit het voor de contracten van de oogst 2022 zo rond de 2,5%. Voor soja en maïs blijven de verliezen beperkt tot enkele tienden van procenten.

De zorgen over de uitvoer van graan uit Oekraïne na de uitspraken van de Russische president Poetin zijn weer een beetje gezakt. In totaal zijn er 165 schepen met bij elkaar 3,7 miljoen ton graan en andere agrarische producten uit de Oekraïense havens vertrokken. Zaterdag is het derde schip onder de vlag van het wereldvoedselprogramma van de VN vertrokken. Dit schip is vanuit Tsjornomorsk met 30.000 ton tarwe vertrokken naar Ethiopië.

Renteverhoging
De spelers op de graanmarkt houden ook de economische ontwikkelingen nauwlettend in de gaten. Dat heeft vooral invloed op de vraagontwikkeling op de granenmarkt. De markt houdt rekening met een forse renteverhoging door de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve (Fed). Sommige analisten spreken zelfs al over een renteverhoging van 100 basispunten die de Fed mogelijk deze week aan zal aankondigen. De grootste groep experts gaat overigens uit van een iets kleinere, maar nog steeds forse renteverhoging van 75 basispunten. De centrale bank ziet zich tot een forse verhoging genoodzaakt door de hoge inflatie. Het voeren van een agressief rentebeleid en het strakkere monetaire beleid zetten een rem op de economische groei. Dit werkt volgens economen alleen maar versterkend voor een recessie. Dit maakt investeerders dan weer voorzichtig wat doorwerkt in de grondstoffen- en granenmarkt.

De graanbalans blijft overigens krap. De tarweoogst viel op het noordelijk halfrond gemiddeld genomen niet mee. Ook de maïs- en sojaopbrengsten lijken in Amerika en Europa niet mee te vallen. Maïs inwisselen voor tarwe voor bepaalde toepassingen (bijvoorbeeld veevoer) of andersom is daarmee dit seizoen niet echt een optie. Beide granen zijn wat dat betreft qua prijs aan elkaar gewaagd.

Kijken we wat verder vooruit dan wordt het interessant wat Amerikaanse boeren deze herfst gaan doen. Kiezen ze massaal voor tarwe of houden ze een voorkeur voor maïs? Het tarwecontract december 2023 sloot vrijdag met $8.82,25 per bushel bijna $0,25 hoger dan het december 2022 contract, het actuele contract. Het maïscontract december 2023 staat op de CBoT daarentegen ruim $0,50 lager vergeleken met het 2022 contract. Kijken naar de termijnmarkt ontstaat de indruk dat voor de Amerikaanse boer de tarwe voor de huidige prijs niet zo interessant is. De komende maanden zal blijken welke gevolgen dat heeft voor het areaal wintertarwe. Die tegenstelling op de termijnmarkt speelt overigens vooral in de VS. Op de Matif staan de tarwecontracten voor de nieuwe oogst rond de €20 lager.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden