De granenmarkt blijft gespannen. De onzekerheid over de aanvoer van graan uit Oekraïne is door stappen vanuit Rusland geen zekerheid volgens analisten. Ook droogte blijft de markt bezighouden. De aanpassing van de schatting van de wereldwijde tarweoogst door het International Grains Council (IGC) bracht spelers op de markt niet op andere gedachten.
Het septembercontract voor tarwe op de Matif steeg gisteren met €2,25 naar €349,25 per ton. Op de CboT noteerde tarwe eveneens een klein plusje met 0,8% ten opzicht van de vorige slotkoers. Maïs sloot met 0,4% marginaal hoger op de Amerikaanse beurs. Soja leverde iets in en kwam 0,3% lager uit.
De zorgen over een afnemende vraag naar tarwe door tegenvallers in de economie worden overstemd door de onrust in de markt over de uitvoer van tarwe uit het Zwarte Zeegebied. Het referendum over aansluiting bij Rusland in de oostelijke provincies van Oekraïne en de gedeeltelijke mobilisatie in Rusland worden als stappen gezien richting een verdere escalatie van de oorlog in Oekraïne. Dat maakt de markt nerveus over het aanbod van tarwe uit het Zwarte Zeegebied en vertaalt zich in een risicopremie op de termijnmarkt.
Bij de start al op achterstand
Ook de problemen met droogte blijven de markt bezighouden. De Argentijnse graanbeurs stelde woensdag nog de opbrengstprognose voor tarwe naar beneden bij vanwege gebrek aan neerslag in de belangrijkste teeltgebieden. In de VS dreigt door de aanhoudende droogte in de zuidelijke prairiestaten de wintertarwe een slechte start te maken. In Kansas - de belangrijkste staat voor de productie van wintertarwe - is het areaal waarop het extreem droog is toegenomen van 42% vorige week naar 53% deze week. Daarmee begint de nieuwe oogst al op een achterstand.
Ontwikkelingen die een prijsdrukkend effect hebben, krijgen nauwelijks vat op de tarwemarkt. Het ICG verhoogde de schatting van de wereldwijde tarweproductie naar 792 miljoen ton voor seizoen 2022/2023. In de vorige schatting ging het ICG nog uit van een totale oogst van 778 miljoen ton. De bijstelling komt voor een groot deel voor rekening van een betere oogst in Rusland. Dat de markt maar beperkt reageert op de bijstelling valt wellicht daardoor te verklaren. Juist de onzekerheid over de uitvoer van tarwe uit het Zwarte Zeegebied zorgde voor de prijsrally van de laatste dagen. De tarwe kan er wel zijn, maar als de tarwe niet vervoerd kan worden of als kopers geen zaken met Rusland willen doen, schiet de graanmarkt er per saldo niets mee op.