Sidhe/Shutterstock.com

Analyse Granen en Grondstof

Russische boeren moeten ook naar het front

28 September 2022 - Jurphaas Lugtenburg

De tarweprijs heeft de afgelopen handelssessie weer een stapje omhoog gedaan. Rusland blijft een belangrijke kracht daarachter. Voor boeren wordt geen uitzondering gemaakt voor de militaire dienst zo maakt Poetin gisteren bekend. Dat wakkerde zorgen aan over de graanoogst van 2023.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het decembercontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren op €348,50 per ton. Dat is €4,25 hoger ten opzichte van een dag eerder. Op de CBoT sloot tarwe 1,6% hoger. Maïs sloot 0,2% hoger op de Amerikaanse beurs. Soja leverde iets in en sloot 0,2% lager.

Een mogelijk verdere escalatie van de oorlog in Oekraïne blijft een dominante rol spelen, vooral op de tarwemarkt. De Russische president Poetin maakte gisteren (dinsdag 27 september) bekend dat boeren geen vrijstelling krijgen voor de militaire dienst in de gedeeltelijk mobilisatie die vorige week werd afgekondigd. Dat ook boeren en werknemers op landbouwbedrijven worden opgeroepen maakt spelers op de tarwemarkt nerveus over de oogst van 2023. De wintertarwe moet rond deze tijd de grond in en de oogst van soja en zonnebloemen moet voor een belangrijk deel gedaan worden. De herfstwerkzaamheden en delen van Rusland lopen achter door natte omstandigheden. Als boeren en hun personeel worden weggeroepen voor de oorlog in Oekraïne kan dat een probleem worden voor de resterende oogst van dit jaar en voor de oogst van volgend jaar.

"Ik zou ook de regionale hoofden en de hoofden van landbouwbedrijven willen toespreken", zei Poetin tijdens de bijeenkomst die werd uitgezonden. "Als onderdeel van de gedeeltelijke mobilisatie worden ook landarbeiders opgeroepen. Hun families moeten ondersteund worden. Ik vraag u speciale aandacht te besteden aan deze kwestie." Tijdens dezelfde bijkomst vertelde Poetin dat Rusland op een recordgraanoogst afstevent dit seizoen. Hij rekent op een totale graanoogst van 150 miljoen ton inclusief 100 ton tarwe.

Europese tarwe-export loopt voor
In de EU loopt de tarwe-export tot nu toe dit seizoen nipt voor op vorig seizoen. Tot en met 25 september heeft de EU 8,80 miljoen tarwe geëxporteerd, zo blijkt uit de cijfers van de Europese Commissie. Vorig seizoen stond de teller op 8,75 miljoen ton. Dat de export voorloopt op vorig jaar is enigszins opvallend te noemen gezien de lagere opbrengsten in veel grote Europese tarweregio's. De afgelopen week is er 740.000 ton tarwe geëxporteerd door de EU-lidstaten. Frankrijk is veruit de grootste exporteur van tarwe met 3,36 miljoen ton. Op twee en drie staan Roemenië en Duitsland met respectievelijk 1,38 en 0,91 miljoen ton. Marokko, Algerije, Egypte, Nigeria en Pakistan zijn de grootste afnemers van tarwe uit de EU.

Mede door de droge zomer heeft de EU tot nu toe fors meer maïs ingevoerd. Tot en met 25 september is er 6,65 miljoen ton maïs ingevoerd. Vorig seizoen stond het totaal voor dezelfde week op 3,67 miljoen ton. Vooral uit Brazilië is fors meer maïs geïmporteerd en dat land is de grootste leverancier van maïs. Verder valt op de er bijna drie keer zoveel maïs uit Oekraïne is gehaald vergeleken met vorig seizoen. Oekraïne is na Brazilië het belangrijkst land voor de Europese maïsimport.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden