Shutterstock

Nieuws Granen en Grondstof

Tarwe in VS begint met achterstand door droogte

29 September 2022 - Jurphaas Lugtenburg

Zorgen over de oorlog in Oekraïne blijven de markt in zijn greep houden. Een mogelijke aansluiting van delen van Oekraïne bij Rusland wakkerde afgelopen handelssessie zorgen over de graanexport verder aan. Ook droogte blijft een probleem vormen op de graanmarkt. Dat zet de tarweoogst voor 2023 al op een achterstand.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De tarwenoteringen op de Matif en de CBoT hebben de afgelopen handelssessie een stap naar boven gemaakt. Het decembercontract tarwe op de Matif sloot op €353,75 per ton. Dat is €5,25 hoger dan een dag eerder en de hoogste koers sinds begin juli. Op de CBoT steeg tarwe met 3,6% naar 9.03,25 per bushel (circa €344 per ton). Bij maïs en soja bleef de stijging beperkt tot respectievelijk 0,4% en 0,1%.

De ontwikkelingen in het Zwarte Zee gebied blijven een stevig stempel op de tarwemarkt drukken. Naar verwachting zal Rusland op korte termijn stappen nemen om de oostelijke provincies van Oekraïne in te lijven na de overweldigende steun voor aansluiting in het referendum. Kiev en het westen noemen het overigens illegale schijnreferenda die met het geweer in de rug zijn gehouden. De vrees heerst dat de oorlog in Oekraïne daardoor verder uit de hand kan lopen en dat de graanexport daarmee in het nauw komt.

Voor de graanexport uit Oekraïne blijft de Donau overigens een belangrijke route. Dat stelt Ion Stanciu, CEO van TTS Logistics, in een interview bij Reuters. TTS heeft een vloot duwbakken in de Donau varen met een totale capaciteit van 800.000 ton. Ook heeft het bedrijf graansilo's met een capaciteit van 110.000 in Constanta. Sinds het begin van de oorlog heeft TTS volgens Stanciu bijna 1 miljoen ton goederen uit Oekraïne getransporteerd. Dat is net iets minder dan de helft van de goederen die via de Donau zijn geëxporteerd.

Slechte start
Droogte blijft een andere factor van belang op de granenmarkt. In de zuidelijke prairiestaten in de VS wordt het zaaien van wintertarwe belemmerd door de aanhoudende droogte. De tarwe begint daardoor al op een achterstand, volgens verschillende analisten. In de toch al krappe graanmarkt maakt dat sommige spelers nerveus.

Ook in Zuid-Amerika is het droog. De graanbeurs van Buenos Aires waarschuwde gisteren (woensdag 28 september) dat de tarweoogst daardoor weleens flink lager uit kan vallen. Volgens de prognose van de beurs komt de Argentijnse tarweoogst uit op 17,5 miljoen ton. Dat is 22% lager dan de oogst vorig seizoen. Voor het komende seizoen wordt wel een grote sojaoogst verwacht. De beurs gaat voor het seizoen 2022/2023 uit van een opbrengst van 48 miljoen ton soja. Dat is een stijging van bijna 16% ten opzichte van vorig seizoen. Die groei komt voornamelijk door een uitbreiding van het areaal. Dat gaat dan wel ten koste van andere gewassen, voornamelijk maïs. Daarvan komt de opbrengst uit op 50 miljoen ton. Afgelopen seizoen was dat 52 miljoen ton.

Volgens verschillende weerdiensten houdt het weerfenomeen La Niña tot begin 2023 aan. In Zuid-Amerika zorgt dat voor droogte en dat is een van de oorzaken voor de lagere opbrengsten in Argentinië. Een lichtpuntje voor de Argentijnse boeren is dat er voor oktober regen van betekenis voorspeld is in de belangrijkste teeltgebieden van het land.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox