Shutterstock

Nieuws Suikerbieten

Suikerprijs ruim 80 euro boven niveau vorig jaar

3 Oktober 2022 - Niels van der Boom

De Europese suikerprijzen – die sinds eind vorig jaar in de lift zitten – blijven stijgen. Deze zomer lag de gemiddelde verkoopprijs ruim €80 per ton boven het niveau van een jaar geleden. Een lage koers van de euro versus de dollar en reaal zorgt ervoor dat Europese suiker aantrekkelijk geprijsd is.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In augustus van dit jaar lag de gemiddelde Europese verkoopprijs voor suiker op €484 per ton (spreiding van €445 tot €523 per ton). Dat is een stijging van €83 vergeleken met augustus vorig jaar. Zoals gebruiken zijn de verschillen per regio groot. In gebieden met een tekort aan suiker werd gemiddeld €632 per ton betaald. Landen met een handelsoverschot, waaronder Nederland, Duitsland en Frankrijk, realiseerden een gemiddelde prijs van €462. Suiker die op kortlopende contracten is geleverd is nog iets hoger geprijsd. Het gemiddeld prijsniveau hier bedroeg €544 per ton. Dat is €90 meer dan in dezelfde maand vorig jaar.

Een daling van de koers van de euro ten opzichte van hoofdzakelijk de Amerikaanse dollar en reaal maakt dat suiker uit de EU op de wereldmarkt aantrekkelijker is om te kopen. In het Brussels suikeroverleg van eind september wordt genoemd dat de wereldwijde vraag naar suiker de komende maanden waarschijnlijk verder toeneemt. Dat kan de prijzen verder opdrijven. Dat is ook nodig om de hogere productiekosten – met name vanwege de energiebehoefte – te dekken.

Productietekort
De International Sugar Organisation (ISO) ging eerder uit van een productieoverschot voor seizoen 2021/22. Dat is inmiddels bijgesteld in een tekort van 1,3 miljoen ton in de wereld. Het wereldwijde verbruik ligt hoger dan de productie vanwege een goede vraag en hogere bijmengingsgraad van ethanol in brandstoffen. Bij dure benzine wordt namelijk meer ethanol bijgemengd dan wanneer de brandstof aantrekkelijker is geprijsd. In onder meer Brazilië en India speelt dit een rol. Het betekent dat ook meer rietsuiker beschikbaar komt voor consumptie, die anders de industriële verwerking in zou gaan.

Voor het huidig seizoen 2022/23 gaat de ISO uit van een productie van 181,9 miljoen ton. Dat is 7,8 miljoen ton meer dan in het vorig seizoen. Zo ontstaat een overschot van 5,6 miljoen ton. Het verbruik neemt een kleine miljoen ton toe, wat niet voldoende is. Zo groeit de wereldwijde eindvoorraad met 3,2 miljoen ton. Vooral Brazilië oogst dit seizoen meer suiker, zo is het idee, met een productiestijging van dik 5 miljoen ton. De EU verwacht 1 miljoen ton minder suiker te oogsten. Regen die deze herfst is gevallen komt te laat voor de meeste bietgewassen, al is in Nederland wel een positieve trend merkbaar.

Tijdens seizoen 2021/22 exporteerde de EU in totaal 790.000 ton suiker tegenover 770.000 ton in het seizoen ervoor. Tegelijkertijd werd 1,435 miljoen ton ingevoerd. Dat is 70.000 ton meer.

Prijsdip op termijnmarkt
Op de internationale termijnmarkt voor suiker was half september een behoorlijke koersdaling te zien. Inmiddels is de prijs gestabiliseerd en op zoek naar een nieuwe balans. Eind september bedroeg de wereldmarktprijs voor witte suiker $534 per ton en $405 voor ruwe suiker. Ondanks deze recente dip zijn de suikerprijzen - zowel op de termijnmarkt als de Europese markt - de voorbije maanden wel steeds gestegen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden