foto-select / Shutterstock.com

Analyse Granen & Grondstoffen

Mogelijk meer export uit Rusland, tarwe goedkoper

12 Oktober 2022 - Max van der Heijden

De prijs van het decembercontract tarwe op de Matif is dinsdag €8,25 per ton lager geëindigd. De scherpe daling komt onder meer door nieuws dat Rusland overweegt de exportlimieten op de eigen granen af te schaffen. Ook op de CBOT is de tarwekoers lager.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Rusland, dat vooral exporteert naar Afrika en het Midden-Oosten, stelt normaal gesproken een exportlimiet in om te zorgen dat het land genoeg granen heeft voor eigen gebruik. Nu is een dergelijke grens echter niet nodig, zo zou vice-premier Viktoria Abramchenko dinsdag 11 oktober hebben gezegd, meldt het persbureau Interfax. Volgens Abramchenko zijn er vanwege de grote oogst geen redenen om een exportlimiet in te stellen. 

De exportlimieten gelden traditioneel van 15 februari tot 30 juni. Voor de periode van juli 2022 tot juni 2023 hoopt Rusland 50 tot 60 miljoen ton granen te exporteren. Daarbij gaat het land ervanuit dat de totale oogstopbrengst 150 miljoen ton bedraagt en er 80 miljoen ton nodig is voor binnenlands gebruik. Een land dat mogelijk meer tarwe zal gaan importeren is Australië. Dat land heeft te maken met grootschalige regenval die een negatieve impact heeft op de kwaliteit van het gewas. 

Een andere factor voor de dalende tarweprijs zijn de hernieuwde Covid-19 maatregelen in China, waardoor handelaren vrezen voor een krimpende wereldwijde vraag. 

Controles
Deze week werd duidelijk dat de rij van schepen van en naar de Zwarte Zee bij het controlepunt in Istanbul steeds langer wordt. Nu heeft VN-medewerker Amir Abdulla die de Oekraïense export overziet aan Rusland en andere partijen gevraagd om te stoppen met de volledige controles om zo de achterstand wat verder in te lopen. 

Amir Abdulla, die ook de graandeal coördineert, heeft een snellere en doelgerichtere controle van schepen voorgesteld. ''Er moet iets veranderen en ik hoop dat we tijdens de onderhandelingen tot een betere manier komen om inspecties uit te voeren'', zo zei hij tegen Reuters. ''Er moet een check zijn, maar dat hoeft geen volledige check te zijn. Ik heb voorgesteld om misschien specifieke plekken of specifieke schepen te checken.''

Zondag arriveren onderhandelaren van de Verenigde Naties in Rusland om te praten over een verlenging van de graandeal die op 19 november ten einde komt.

Soja onder druk
Hoewel de prijs van het novembercontract sojabonen dinsdag nog licht steeg staat deze nu onder druk. Inmiddels is namelijk 44% van de sojabonen geoogst, dat is het dubbele van een week geleden, en nog maar iets minder dan een jaar geleden toen 47% van de sojabonen rond deze tijd was geoogst. Het vijfjarig gemiddelde is 38%. 

Nu de oogst vordert komen er steeds meer sojabonen op de markt en worden er ook meer geïnspecteerd voor de export. Vorige week is er in totaal 969 duizend ton sojabonen geïnspecteerd, een week eerder was dat nog 585 duizend ton. Wel zijn de geïnspecteerde hoeveelheden nog altijd 23% lager dan een jaar geleden. Ondanks het goede nieuws dat er meer soja geïnspecteerd wordt, is er nog altijd sprake van historische lage hoeveelheden. Het is namelijk het laagst geïnspecteerde volume voor de afgelopen week sinds 2013. Ook kocht China afgelopen week de minste Amerikaanse soja sinds 2003, de handelsoorlog in 2018 niet meegerekend. Volgens Reuters analist Karen Braun zou het volume van volgende week 80% hoger moeten zijn om directe zorgen af te wenden. 

Analisten verwachten dat de USDA woensdag de opbrengst per hectare verhoogt van 124,78 bushels naar 125 bushels per hectare in het WASDE-rapport. Ook valt het te verwachten dat de VS de verwachte sojabonenexport naar beneden bijstelt, gezien de lage export in september en concurrentie vanuit Argentinië. 

Maïsopbrengsten
Ook bij maïs zijn de meeste oogsten gericht op het WASDE-rapport. Reuters meldt dat analisten een iets lagere maïsopbrengst per hectare verwachten. Van 426,257 bushels per hectare naar 424.527 bushels per hectare. Op de Matif daalde de prijs van het novembercontract maïs met 6 euro per ton en ook op de CBOT sloot het decembercontract maïs flink lager. 

Uit nieuws van de Franse regering blijkt dat de maisoogst 26,6% lager is dan een jaar geleden en 18,4% onder het vijfjarig gemiddelde ligt. Dit nieuws lijkt de prijs op de Matif niet omhoog te hebben gestuwd. Reden hiervoor is mogelijk de goede oogstvoortgang in de VS, waar de maïsoogst voor het eerst in een maand tijd boven het vijfjarig gemiddelde lag. Vorige week is 31% van de Amerikaanse maïs geoogst, hoger dan het vijfjarig gemiddelde van 30%. Wel hadden analisten op nog beter gehoopt. 

De Amerikaanse maïsexport loopt onder meer door het lage waterpeil op de Mississippi nog altijd achter op schema. Handelaren verwachten dat de exportcijfers de komende weken nog onder het gemiddelde zullen liggen en pas later in het vierde kwartaal echt op gang zullen komen. 

Koersen
Het decembercontract tarwe op de CBOT sloot dinsdag 3,5% lager op $9,013 per bushel ($331,15 per ton). Op de Matif eindigde het decembercontract tarwe dinsdag 2,26% lager op €356 per ton. Het novembercontract maïs sloot 1,73% lager op €340,75 per ton. Op de CBOT is het decembercontract maïs 0,57% lager geëindigd op $6,93 per ton ($272,82 per ton). Tot slot is de prijs van het novembercontract sojabonen 0,05% hoger geëindigd op $13,75 per bushel ($505,13 per ton). 

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden