Met name de decembercontracten tarwe zijn op de CBOT en de Matif gisteren (18 oktober) scherp gedaald. Ook maïs en sojabonen zijn goedkoper geworden. Belangrijke oorzaak is de groeiende hoop dat het granenakkoord over de Zwarte Zeeregio wordt verlengd.
Gisteren werden de Oekraïense exportcijfers bekend. Die klinken op papier goed, maar het is mogelijk maar een tijdelijk fenomeen, dat meldt Reuters. De oogst van dit jaar is namelijk veel kleiner dan de recordoogst van vorig jaar. Ook is het recente succes deels te verklaren doordat overgebleven oogst van vorig jaar mogelijk nu pas het land verlaat, doordat de export de eerste vijf maanden van het jaar volledig stil lag.
Tarwe
De prijs van het decembercontract voor tarwe op de Matif bereikte dinsdag het laagste punt in iets meer dan vier weken tijd. Op de CBOT werd dezelfde mijlpaal bereikt. Er lijkt bij handelaren de hoop te zijn dat de granendeal tussen Oekraïne en Rusland verlengd gaat worden. Voor hen is het ook goed nieuws dat het inzaaien van de wintertarwe in de VS zaterdag 69% compleet was. Daarmee loopt de voortgang gelijk met die van vorig jaar en 1 procentpunt voor op het vijfjarig gemiddelde. Wel is de droogte nog steeds een punt van zorg.
Het Oekraïense ministerie van Landbouw heeft het totale oppervlakte van wintertarwe dat geoogst wordt verhoogt van 3,8 miljoen naar 4 miljoen hectare. Sovecon schat dat de Russische tarwe-export voor oktober 4,4 miljoen ton is, een verhoging van 33% ten opzichte van 2021 en 13% boven het vijfjarige gemiddelde.
Volgens Tobin Gorey, directeur van landbouwstrategie bij de Australische Commonwealth Bank maakt het groeiende optimisme dat de granendeal verlengd wordt de markt extra gevoelig voor als dat niet gebeurt, vertelde hij aan Reuters.
Maïs
Het novembercontract maïs op de Matif is dinsdag flink lager gesloten. En ook op de CBOT eindigde het decembercontract voor maïs lager. Bij handelaren leven zorgen over de exportconcurrentie. Het lagere waterpeil belemmert de Amerikaanse export op het moment dat het de drukste periode is voor de Amerikaanse gewassenexport.
De Duitse maïsoogst valt dit jaar 20,2% lager uit dan een jaar geleden, heeft de Duitse organisatie van boerencoöperaties vandaag (19 oktober) bekendgemaakt. Volgens de organisatie heeft de Duitse maïs geleden onder de aanhoudende droogte en hittegolf afgelopen zomer.
De Braziliaanse graanexporteursorganisatie Anec heeft de vooruitzichten voor de maïs- en sojaexport voor oktober verhoogd.
Sojabonen
Ook bij de sojabonen zijn handelaren bezorgd over concurrentie. Door zorgen over een dalende vraag naar Amerikaanse soja, daalde de prijs van het novembercontract voor sojabonen op de CBOT. Dit ondanks het feit dat de oogst goed op gang is. Ook hier speelt het lagere waterpeil en de daardoor trage export een rol.
Schepen, beladen met zo'n 3 miljoen ton sojabonen, die onderweg zijn naar China arriveren pas vijftien tot twintig dagen later dan gepland door de transportvertragingen.
Koersen
De prijs van het decembercontract voor tarwe op de Matif is gisteren met 2,02% gedaald en geëindigd op €326 per ton. op de CBOT bedraagt de daling 1,13% naar $8,51 per bushel ($312,68 per ton). Het decembercontract maïs op de CBOT is dinsdag geëindigd op $6,82 per bushel ($268,39 per ton), een daling van 0,26%. Op de Matif stond het novembercontract voor maïs op €334,75 per ton. Een daling van 3,3%. Het novembercontract sojabonen sloot dinsdag op $13,72 per bushel ($489,43 per ton), 0,96% lager.
{{dataviewSnapshot(50_1666174750)}