Shutterstock

Analyse Granen & Grondstof

Amerikaanse graanexport maakt een inhaalslag

4 November 2022 - Jurphaas Lugtenburg

Onzekerheid blijft overheersen op de tarwemarkt. Rusland heeft de markt deze week flink opgeschud. Het opzeggen en later weer hervatten van de graandeal werkt nog steeds door in de markt. De grootste daling lijkt nu wel achter de rug, maar de schrik zit er in.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De daling van de tarwekoers begint af te vlakken. Op de Matif leverde het decembercontract tarwe €0,50 in en sloot op €340,25 per ton. Op de CBoT zakte het tarwecontract met 0,7% naar $840,50 per bushel (circa €316 per ton). Ook maïs en soja sloten de afgelopen handelssessie lager met respectievelijk 1,2% en 0,9%.

De huidige graandeal loopt voor de duur van nog drie weken. De Russische president Vladimir Poetin heeft meerdere keren laten weten niet tevreden te zijn over hoe de huidige deal voor Rusland uitpakt. De verwachting is dan ook dat het Kremlin niet bij het kruisje gaat tekenen en wil onderhandelen over nieuwe voorwaarden. Verrassingen worden de komende weken dan ook niet uitgesloten door analisten. De u-bocht van Poetin met betrekking tot de graandeal is daar een voorbeeld van.

Machtsspel
De oorlog in Oekraïne loopt bepaald niet zoals het Kremlin bedacht heeft en de westerse sancties raken de Russische economie hard. De groep landen die de relaties met Poetin goed wil houden, is de afgelopen acht maanden fors uitgedund. Enkele dubieuze regimes in bijvoorbeeld het Midden-Oosten (denk aan Iran en Syrië) blijven Poetin steunen, maar die leggen weinig gewicht in de schaal op het geopolitieke speelveld. Landen als China, India en Turkije houden de lijnen open met het Kremlin, maar die streven voor een belangrijk deel ook de eigen belangen na.

Dat relatief kleine groepje landen maakt de positie van Poetin niet sterker. Door sommige experts wordt het gebrek aan bondgenoten genoemd als reden voor de plotselinge hervatting van de graandeal. De deal is een prestigeproject van de Turkse president Erdogan. Rusland is bijvoorbeeld voor de aardgasexport en het internationale betalingsverkeer voor een groot deel afhankelijk geworden van Turkije. Erdogan kan daarmee de druk opvoeren op Rusland. Dat kan goed een grote rol hebben gespeeld in de draai die Poetin afgelopen week maakte.

In de VS maakten de marktbureaus StoneX en S&P Global Commodity Insights gisteren hun bijgestelde opbrengstprognose voor maïs bekend. Beide hebben de verwachte oogst naar boven bijgesteld en dat zet de prijzen enigszins onder druk. De verwachting is dat het USDA volgende week in het Wasde-rapport een vergelijkbare bijstelling doet. Verder werkt de stijging van de dollar de export tegen en helpt de lage waterstand in de Mississippi het transport niet. Toch zijn de exportcijfers van maïs en soja deze week redelijk in lijn met de verwachtingen van de handel. Opvallend is dat de VS in september meer dan 3 miljoen ton tarwe heeft geëxporteerd. Dat is de grootste export in 9 jaar. De totale tarwe export dit seizoen tot nu toe blijft door een zeer kleine uitvoer in juni en juli (kleinste in 51 jaar) overigens nog wel fors achter op het meerjarige gemiddelde.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden