Shutterstock

Analyse Granen & Grondstof

Rusland stelt eisen voor verlenging graandeal

7 November 2022 - Jurphaas Lugtenburg

Spelers op de granenmarkt gaan rustig van start deze week. Er is een voorzichtig evenwicht ontstaan na een zeer volatiele week. Toch blijft er veel onzekerheid. De problemen met de uitvoer van graan uit het Zwarte Zee gebied en de overstromingen in Australië leggen zorgen voor onrust in de aanbod kant. Aan de vraag kant is het China waarover vragen heersen en dan vooral met betrekking tot het strenge corona beleid van het land.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De granenmarkt is de week met een kleine daling begonnen. Zowel op de Matif als de CBoT staan de tarwenoteringen tijdens het schrijven respectievelijk 0,3% en 0,4% in de min. Ook soja en maïs laten een vergelijkbare daling zien. De bears nemen daarmee voorzichtig de overhand op de granenmarkt.

Rusland schudde vorige week de tarwemarkt flink op met eerst het besluit zich terug te trekken uit de graandeal met Oekraïne en een paar dagen later dat besluit even zo makkelijk weer terug te trekken. Het oorspronkelijke doel wordt wel steeds duidelijker. Het land wil de eigen graanexport verder opvoeren. Vandaag maandag 7 november maakte Reuters op basis van vier bronnen bekend dat Rusland wil dat de westerse sancties tegen de staatsbank Rosselkhozbank versoepeld worden. Deze bank speelt een grote rol bij de financiering van de landbouw in Rusland en is van groot belang voor de uitvoer van tarwe.

Trage export
De Oekraïense graanexport loopt ondertussen fors achter op vorig seizoen. Uit de gegevens van het ministerie van landbouw blijkt dat er tot nu toe dit seizoen 14,3 miljoen ton graan is geëxporteerd. Vorig seizoen stond de teller op 20,6 miljoen ton. Daarmee loopt de export dus ruim 30% achter. Daarbij moet wel worden opgemerkt dat Oekraïne vorig seizoen een zeer grote oogst binnenhaalde terwijl dit jaar de opbrengst tegenvalt. Dit komt deels doordat een gedeelte van het landbouwareaal bezet is door Rusland maar ook door andere problemen veroorzaakt door de oorlog zoals tekort aan brandstof en kunstmest.

Droogte
Op het zuidelijk halfrond is er het weerfenomeen La Niña dat problemen veroorzaakt. In Argentinië loopt het zaaien van soja flink achter, zo maakte de graanbeurs Rosario vrijdag bekend. De droogte die La Niña veroorzaakt heeft de laatste jaren (we hebben nu de derde La Niña op rij) gemaakt dat de boeren wachten tot er neerslag van betekenis valt. De tarweopbrengst valt vermoedelijk ook veel lager uit door droogte in Argentinië. De algehele trend is dat Argentijnse boeren voorzichtig zijn met investeren in de gewassen. Door de droogte vinden de telers dat een te groot risico. Dat kan overigens nog lang doorwerken waarschuwen enkele analisten.

In Australië is La Niña verantwoordelijk voor bovengemiddelde neerslag. Dat kan goed uitpakken voor de opbrengsten mits er ook weer niet te veel regen valt. Australië stevende af op een topopbrengst voor tarwe, maar die verwachtingen worden naar beneden bijgesteld door overstromingen in het oosten van het land. Een groot deel van het areaal kan niet geoogst worden omdat het overstroomd is en op een groot deel van het areaal zorgt de overvloedige neerslag tijdens de afrijping voor kwaliteitsverlies van de tarwe. Die tarwe is niet verloren, maar moet in het veevoer verwerkt worden in plaats van dat het afgezet kan worden als baktarwe.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden