Shutterstock

Analyse Granen en Grondstof

Oogstprognose Wasde verrast de tarwemarkt

10 November 2022 - Jurphaas Lugtenburg

De graannoteringen deden een stapje de afgelopen handelssessie een stapje terug. Vooral tarwe op de CBoT deed een stap terug. De belangrijkste oorzaak is volgens analisten het Wasde (World Agricultural Supply and Demand Estimates) rapport van het USDA. Daarin zijn voor tarwe opvallende aanpassingen gedaan.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het decembercontract tarwe op de Matif sloot gisteren €1,25 lager op €328,75 per ton. Op de Amerikaanse beurs deed de tarweprijs een grotere stap terug. Daar leverde het decembercontract 2,6% in om te sluiten op $8.06,50 per bushel (circa €298 per ton). De maïsnoteringen leverden op de CBoT 0,5% in. De sojaprijs liet een kleine stijging zien en pluste 0,4%.

Zoals aan de slotkoersen op de CBoT te zien is, komen de aanpassingen in de tarwebalans in de novembereditie van het Wasde-rapport als een verrassing. In Europa en Argentinië is de tarweoogst naar beneden bijgesteld. Die lagere productie wordt echter ruimschoots gecompenseerd door een grotere oogst in Australië, Kazachstan en het VK. De wereldproductie wordt daarmee verhoogd met 1 miljoen ton naar 782,7 miljoen ton. De eindvoorraad is in deze editie verhoogd met 0,3 miljoen ton naar 267,8 miljoen ton wederom met een grote rol voor Australië.

Optimistisch
Dat het USDA de Australische oogst zoveel hoger inschat roept bij verschillende analisten vragen op. In de oostelijke provincies waar veel tarwe geteeld wordt, kampen boeren met wateroverlast. Het USDA schrijft echter dat 'de bovengemiddelde neerslag afgelopen maand gunstig is voor de ontwikkeling van het gewas en de opbrengst een extra boost geeft, na een gunstig verloop van het groeiseizoen." Verder zijn analisten kritisch over de verlaging van de Argentijnse tarweoogst. Verschillende marktbureaus gaan uit van een kleinere oogst dan waar het USDA nu mee rekent.

Het Wasde-rapport was voor wat betreft de voorspellingen voor maïs en soja redelijk in lijn met de verwachtingen van de handel. Voor Argentinië verwacht het USDA nu een lagere opbrengst door droogte. Dat die aanpassing gedaan wordt is voor analisten geen verrassing, maar is net als bij tarwe misschien wel aan de voorzichtige kant. De eindvoorraden worden echter maar beperkt aangepast in deze editie van het Wasde-rapport vergeleken met de oktober editie.

Gemor uit Rusland
Het valt sommige experts ook op dat er in het Wasde-rapport nauwelijks wordt ingegaan op de exportproblemen in het Zwarte Zee gebied. Vrijdag zal er overleg plaatsvinden met een delegatie uit Rusland in Geneve, dat maakte de VN gisteren bekend. "Gehoopt wordt dat er bij de besprekingen vooruitgang zal worden geboekt bij het vergemakkelijken van de onbelemmerde export van voedsel en meststoffen afkomstig uit de Russische Federatie naar de wereldmarkten", liet een VN-woordvoerder aan Reuters weten. Of de deal ook na 19 november daadwerkelijk wordt voortgezet is allerminst zeker. Poetin liet eerder nog weten zich het recht voor te behouden om zich weer terug te trekken uit de deal. Het grote pijnpunt voor het Kremlin is dat de huidige deal onvoldoende stimulerend werkt voor de export van graan en kunstmest uit Rusland. Mede door de Westerse sancties tegen het Russische betalingsverkeer kunnen of durven kopers geen zaken te doen Russische partijen. Daar lijkt de VN in de nieuwe deal meer aandacht voor te hebben.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden