Shutterstock

Analyse Granen & Grondstof

Top graanoogst in Australië alles behalve zeker

14 November 2022 - Jurphaas Lugtenburg

Spelers op de granenmarkt lijken er steeds meer van overtuigd dat er met Rusland een akkoord bereikt kan worden over het verlengen van de graandeal in het Zwarte Zee gebied. Verder naar het zuiden, in Australië om precies te zijn, zorgen nieuwe overstromingen voor problemen in belangrijke teeltregio's.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Na een voorzichtige stabilisatie voor het weekend staan de tarwenoteringen op de internationale beurzen deze handelssessie in de min. Tijdens het schrijven staat tarwe op de Matif circa 1% lager ten opzichte van de slotkoers vrijdag en de CBoT staat op min 0,75%. Soja en maïs laten een vergelijkbare daling zien.

De uitvoer van graan uit het Zwarte Zee gebied blijft een grote onzekerheid op de granenmarkt. Afgelopen vrijdag (11 november) heeft een Russische delegatie in Geneve overleg gehad met topambtenaren van de VN over verlenging van de graandeal met Oekraïne. "De gesprekken met de VN waren redelijk constructief", heeft de woordvoerder van het Kremlin Dmitri Peskov maandag tijdens een persbijeenkomst laten weten. "Wij hebben belang bij de deal en dat was oorspronkelijk een onderdeel van het mechanisme achter de deal." Een woordvoerder van de VN liet vrijdag na het overleg al weten dat deelnemers aan de deal "betrokken blijven bij de uitvoering van de graandeal en dat er constructieve gesprekken worden gevoerd over de verlenging."

Het grote pijnpunt voor Rusland zit hem erin dat de export van Russisch graan en Russische kunstmest maar weinig gestimuleerd wordt met de deal. In hun ogen is het vooral Oekraïne dat van de deal profiteert. Graan en kunstmest uit Rusland vallen buiten de westerse sancties, maar de uitvoer loopt moeizaam omdat er onder andere problemen zijn met het betalingsverkeer, verzekeringen, de beschikbaarheid van schepen en de toegang tot de Russische havens. Rusland dringt er in de onderhandelingen over verlenging van de graandeal (de huidige overeenkomst loopt af op zaterdag 19 november) op aan de vrije toegang tot de wereldmarkt van graan en kunstmest beter te waarborgen. De opzet van de graandeal is zodanig dat deze in principe stilzwijgend verlengd wordt, tenzij één van de partijen daar bezwaar tegen maakt. Rusland lijkt nu op bezwaren tegen de huidige deal aan te sturen. Verschillende analisten twijfelen er aan of Rusland ook echt doorpakt en de deal definitief van tafel veegt.

Overstromingen
Australië leek af te stevenen op een topoogst dit seizoen. Toch zijn er steeds meer twijfels of het land deze goede oogst daadwerkelijk binnen weet te halen. De zuidoostelijke provincies New South Wales en Victoria kampten al met wateroverlast en afgelopen weekend is er weer een bak water gevallen. Lokale media berichten over buien met tot wel 70 millimeter neerslag. Wat normaal in een maand valt is nu in 24 uur gevallen. De Australische meteorologische dienst meldt een hele rits kleine en grote overstromingen in de twee provincies. De omvang van de schade is nog lastig in te schatten. Lokale bronnen melden dat verschillende dorpen en wegen onder zijn gelopen en ook percelen met bijvoorbeeld tarwe of gerst die onder water staan.

Het relatief natte seizoen in Australië wordt veroorzaakt door het weerfenomeen La Niña. Datzelfde weersverschijnsel zorgt aan de andere kant bij de Stille Oceaan in Zuid Amerika juist voor droogte. De Argentijnse graanbeurs Rosario maakte vrijdag bekend te rekenen op een tarwe-export van Argentinië die voor het seizoen 2022/2023 uitkomt op 7 miljoen ton. Dat zou betekenen dat de export dit seizoen meer dan gehalveerd wordt ten opzichte van vorig seizoen.

Bekijk hier het overzicht van de graanprijzen en de technische analyse

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden