Agrifoto

Analyse Granen & Grondstof

Europese en Amerikaanse tarweprijs loopt uit de pas

15 November 2022 - Jurphaas Lugtenburg

De tarwenoteringen in de VS en de EU lieten afgelopen handelssessie een tegengestelde prijsbeweging zien. In Europa speelt de mogelijk verlenging van de graandeal een belangrijke rol. Spelers op de Amerikaanse markt lijken de blik verder vooruit te werpen en hebben meer oog krapte op de markt op langere termijn.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het decembercontract voor tarwe op de Matif heeft na de stabilisatie voor het weekend gisteren weer de weg naar beneden gevonden. De koers leverde €3,25 en sloot daarmee €324 per ton. Dat is de laagste prijs sinds 8 september. Op de CBoT zat tarwe in daarentegen in de lift. De afgelopen handelssessie steeg de notering met 0,6% naar $8.18,50 per bushel (circa €289 per ton). Maïs leverde op de Amerikaanse beurs 0,1% en het januaricontract soja daalde met 0,7%.

Kijk hier voor de actuele koersen

Op de Europese graanmarkt speelt een mogelijke verlenging van de graandeal een dominante rol. Het Kremlin liet zich gisteren positief uit over de kansen voor verlenging van de deal. De woordvoeder noemde de gesprekken daarover vrijdag 'behoorlijk constructief'. Vandaag liet de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov weten dat de EU en de VS garanties hebben gegeven voor de graandeal. Volgens Lavrov heeft de secretaris-generaal van de VN António Guterres de belofte gedaan dat de VS en de EU geen sancties opleggen aan partijen die betrokken zijn bij de graanhandel. De kans dat de huidige graandeal die op 19 november afloopt zonder grote problemen verder kan gaan, lijkt daarmee steeds waarschijnlijker te worden volgens verschillende analisten.

Grote order
De tarwekrapte op de wereldmarkt is daarmee overigens niet opgelost. Met name spelers op de CBoT zijn daar op het moment gevoelig voor. Daarbij komen vooral de overstromingen in Australië en de droogte in Zuid-Amerika voorbij als oorzaken voor de aanhouden krappe tarwebalans. In dat licht heeft Saoedi Arabië een opvallende tender gesloten gisteren. Het staatsinkoop bureau Sago heeft 1 miljoen tarwe voor levering in de periode april tot en met juni gekocht. Dat is de grootste order sinds november 2021. Volgens sommige analisten neemt Saoedi Arabië daarmee een positie in voor het geval de oogst van seizoen 2023/24 tegen valt. De Saoedisch hebben in de tender gemiddeld $383 per ton voor de tarwe betaald. Dat is op basis van cost insurance and freight (CIF), dus franco geleverd in de havens Jeddah, Dammam en Jizan.

India heeft de afgelopen periode fors ingeteerd op de interventievoorraad tarwe. De voorraad in de overheidssilo's was op 1 november gehalveerd ten opzichte van vorig jaar, zo blijkt uit gegevens die de Indiase overheid gisteren heeft gepubliceerd. Op de peildatum beschikte Indiase overheid over 21 miljoen ton tarwe in de eigen opslagen tegen 42 miljoen ton een jaar eerder. Op 1 oktober bedroeg de voorraad 22,7 miljoen ton. Het doel is om per 31 december 20,5 miljoen ton interventievoorraad te hebben. De relatief kleine voorraad is een grote hobbel om de graanprijzen op de binnenlandse markt te drukken. Vorige week werd er ook al gesproken over het afschaffen van de importheffing van 40% op buitenlandse tarwe.

Matige stand tarwe
Uit de wekelijkse update van het Crop Progress-rapport blijkt dat de soja-oogst in de VS grotendeels is afgerond. 96% van het gewas is geoogst. Het vijfjarige gemiddelde staat op 91% voor dezelfde periode. Ook de maïs is grotendeels binnen met 93% binnen op 85% in het vijfjarige gemiddelde. Wintertarwe blijft wel een zorgenkindje in de VS. 96% van het geplande areaal zit in de grond tegen 93% in het vijfjarige gemiddeld. 81% van de wintertarwe staat boven en dat is gelijk aan het vijfjarige gemiddelde. Het gewas staat er alleen niet erg florissant op. 32% van het areaal krijgt de status goed of excellent en 36% slecht of zeer slecht. Ter vergelijking: vorig jaar kreeg 46% de status goed of excellent.

Bekijk hier het overzicht van de graanprijzen en de technische analyse

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden