Shutterstock

Analyse Granen en Grondstof

Amerikaanse kopers actief op de Europese graanmarkt

23 November 2022 - Jurphaas Lugtenburg

Europese tarwe staat in de belangstelling. Waar analisten ervan uit gingen dat verlenging van de graandeal de Europese prijzen onder zou zetten valt dat in de praktijk erg mee. Op de wereldmarkt is de tarwe uit de EU concurrerend en daar doet het aanbod van tarwe uit Rusland en Oekraïne weinig aan af. Kind van de rekening lijkt de Amerikaanse tarwe te worden.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De tarweprijs heeft op de Matif gisteren weer een stapje omhoog gedaan. Het decembercontract sloot €2,75 hoger op €333,50 per ton. Op de CBoT leverde tarwe juist wat in en kwam 1% lager uit op $7.91½ per bushel (circa €282 per ton). Maïs en soja sloten eveneens lager in Chicago met respectievelijk 0,4% en 0,5%. Europa profiteert van een toegenomen vraag en ondervindt daardoor nauwelijks hinder van de verlenging van de graandeal met Rusland en Oekraïne. De goede vraag in EU gaat ten koste van de vraag in de VS.

De Europese tarwenotering krijgt steun van goede vraag op de wereldmarkt. Reuters meldt op basis van anonieme handelaren dat China zeven of acht scheepsladingen in de Panamax-klasse tarwe heeft gekocht. Dat komt neer op 400.000 tot 500.000 ton. Daarnaast zijn er tien scheepslading gereserveerd met een totaal volume dat ergens tussen de 600.000 tot 700.000 ton ligt. De verwachting is dat deze schepen in december geladen gaan worden. De Chinese vraag naar tarwe is relatief groot omdat de importquota voor dit kalenderjaar nog volgemaakt moeten worden. Normaal neemt China in december extra tarwe af uit Australië waar de oogst dan is begonnen. Door de neerslag en overstromingen in Australië zijn er twijfels over de oogstvorderingen daar en de kwaliteit van de tarwe. Op de binnenlandse Chinese markt liggen prijzen op een hoog niveau en dat maakt het zakendoen voor de Chinese kopers net wat makkelijker.

Europese tarwe in het voordeel
Dat China actief is op de Europese graanmarkt komt vaker voor. Wat opmerkelijker is, is dat zich nu ook kopers uit de VS zich aandienen. Volgens handelaren hebben Amerikaanse maalderijen 100.000 ton tarwe in Polen gekocht, meldt Reuters. Verder zou er ook belangstelling zijn voor Duitse tarwe. De prijs is de belangrijkste reden voor de Amerikanen om tarwe in de EU te kopen. Voor levering aan de Amerikaanse oostkust zou de Europese tarwe inclusief lossen in de haven circa $50 tot $75 goedkoper zijn de 'hard red winter wheat' uit de VS zelfs. De tarwe uit Polen zou voor een koper in Florida $360 à $370 per ton c&f (franco) kosten. In de VS wordt het vervoer van graan gehinderd door de lage waterstand in de Mississippi en spelers op de granenmarkt maken zich zorgen over een staking bij de spoorwegen. Prijzen voor bulkvervoer over zee zijn de afgelopen maanden fors gedaald.

China roert zich niet alleen op de Europese tarwemarkt ook de belangstelling voor maïs uit Brazilië neemt toe. Beide landen zijn eerder dit jaar een nieuwe handelsprotocol overeengekomen dat in 2023 van kracht wordt. Brazilië zou 40 tot 50 miljoen ton maïs kunnen exporteren volgens Sergio Mendes, directeur van Anec door de overeenkomst met China en een potentieel goede oogst. Ter vergelijking in 2021 exporteerde Brazilië 20,6 miljoen ton maïs.

Bekijk hier het overzicht van de graanprijzen en de technische analyse.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden