Agrifoto

Analyse Granen & Grondstof

Graanhandel heeft Europa in het vizier

24 November 2022 - Jurphaas Lugtenburg

Goede exportverwachtingen voor Europa zorgde eerder deze week voor een opleving van de tarweprijs in Europa. Op dat opwaarts momentum vindt nu een correctie plaats volgens verschillende analisten. Verder blijft de droogte in Zuid-Amerika de markt bezig houden.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het decembercontract voor tarwe sloot op de Matif gisteren €6,25 lager op €327,25 per ton. Op de CBoT sloot tarwe daarentegen 0,3% hoger op $7.93,50 per bushel (€280 per ton). Maïs en soja sloten respectievelijk 1% en 0,4% hoger op de Amerikaanse beurs.

De daling van tarwe op de Matif is volgens verschillende analisten een correctie op de iets te optimistische stemming een dag eerder. China is goed aan de markt voor de Europese tarwe en ook kopers begeven zich op de Europese markt. Dat zorgde voor een opwaarts momentum in de markt. De beschikbaarheid van tarwe uit Rusland - dat een zeer goede oogst heeft en met de vernieuwde graandeal betere toegang moet krijgen tot de markt - zette afgelopen handelssessie een rem op de prijs.

Export
Oekraïne verwacht in het seizoen 2022/2023 circa 13 miljoen ton tarwe en gerst te kunnen exporteren en 20 miljoen ton maïs. Dat maakt het Oekraïense verbond van graanhandelaren bekend. Volgens de statistieken van Oekraïne is er tot nu toe dit seizoen 6,3 miljoen ton tarwe geëxporteerd. Vorig seizoen stond de teller rond deze tijd op 14 miljoen ton. Gisteren werd bekend dat het Turkse staatsinkoopbureau TMO een tender heeft uitgezet voor 455.000 ton Europese tarwe. Dat keerde de wat bedrukte stemming op de Matif niet. Dat de CBoT een stapje omhoog deed is opvallend. Volgens enkele analisten heeft dat te maken met Thanksgiving Day vandaag. De beurs is daarom gesloten en veel Amerikanen hebben ook vrijdag vrij. Een echte duidelijke verklaring voor de stijging is echter niet aan te wijzen.

Voor maïs is de blik van analisten op Zuid-Amerika gericht. De tarweoogst in Argentinië valt volgens verschillende marktbureaus fors lager uit door problemen met extreme droogte. De droogte zorgt er nu voor dat het zaaien van maïs en soja stevig achterloopt op vorig jaar. Het weer zal de oogst maken of breken voor deze grote speler op de wereldmarkt voor maïs en soja. Handelaren in Brazilië verwachten ondertussen dat door een nieuwe handelsovereenkomst fors meer maïs naar China te kunnen exporteren.

Bekijk hier het overzicht van de graanprijzen en de technische analyse.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden