Shutterstock

Analyse Granen & Grondstof

Granenmarkt krijgt een tik door onrust in China

28 November 2022 - Jurphaas Lugtenburg

De prijzen op de granenmarkt zetten een stap omlaag. Als gevolg van het strenge Chinese coronabeleid - en de daaropvolgende protesten - krijgen de grondstoffenmarkten een tik. Ook op de granenmarkt wordt dit gemerkt. Wat is de impact op deze markt wanneer onrust ontstaat bij één van de grootste kopers?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De tarweprijzen staan zowel op de Matif als de CBoT licht onder druk deze handelssessie. Het decembercontract voor tarwe op de Matif staat ruim 1% lager en op de CBoT ruim 2,5%. Maïs staat circa 0,5% lager. Bij soja blijft het de daling beperkt tot 0,1%.

Het aanbod van tarwe uit het Zwarte Zee gebied zet met name de Amerikaanse tarwenotering onder druk volgens verschillende analisten. De Russische prijs voor tarwe is daarentegen wat gestegen, meldt marktbureau IKAR. Tarwe free on board (FOB) geleverd in een haven aan de Zwarte Zee is $3 gestegen ten opzichte van vorige week, naar $317 per ton.

Onrust in China
De onzekerheid over de vraag naar tarwe vanuit China neemt weer toe. De Chinese president Xi houdt vast aan het zeer strikte zero-corona beleid. De bevolking is daar op verschillende plaatsen tegen in opstand gekomen. Dat is vrij uitzonderlijk in het autoritaire en doorgaans gezagsgetrouwe land. De meeste grondstofmarkten zijn daardoor extra onrustig. Strenge anti-coronamaatregelen zijn analisten wel gewend vanuit China, maar een bevolking die daar breed tegen in opstand komt is nieuw.

Van de agrarische grondstoffen is het vooral soja waarbij de Chinese vraag een grote rol speelt. Argentinië probeert de export van soja ondertussen nog een extra boost te geven in de laatste weken van het jaar. Het land heeft de export van soja hard nodig voor de instroom van harde dollars in de staatskas. Door nu gunstige wisseltarieven te hanteren wil de Argentijnse overheid boeren en handelaren stimuleren zoveel mogelijk soja te exporteren, voordat Braziliaanse soja van de nieuwe oogst op de markt komt.

Egyptische beurs
Het Egyptische staats-inkoopbureau GASC is flink aan het schuiven. GASC had het systeem - waarbij het graan inkocht wordt via tenders - al grotendeels los gelaten en kocht direct bij grote leveranciers. Nu lanceert het inkoopbureau een eigen graanbeurs. Daar kunnen nationale en internationale partijen graan verhandelen. GASC kan zowel als koper of verkoper acteren. Het idee is dat daarmee de extremen op de markt worden gedempt. Zondag is de beurs van start gegaan met de verkoop van 12.000 ton Russische tarwe uit de strategische reserves. De nieuwe beurs moet de werking van een spotmarkt hebben, met prijzen die tot stand komen door vraag en aanbod. Voorlopig werkt de beurs met een gesloten biedsysteem waarbij de bieders hun bod in gesloten envelop indienen en GASC de beste biedingen selecteert. De eerste tarwe is verkocht voor 9.750 Egyptische ponden (circa €380) per ton, verdeeld over 18 transacties.

Bekijk hier het overzicht van de graanprijzen en de technische analyse.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden