Shutterstock

Analyse Granen & Grondstof

Europese tarwe blijft in trek, maar prijs volgt niet

2 December 2022 - Jurphaas Lugtenburg

De noteringen op de granenmarkt stonden afgelopen handelssessie een klein beetje onder druk. Er is wat concurrentie van tarwe uit Rusland en dat legt op het moment een bovenkant in de markt. In de EU gaat de tarwe-export gestaag door, terwijl het in de VS niet zo wil vorderen met de uitvoer.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het decembercontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren op €325,75 per ton. Dat is €0,75 lager vergeleken met de slotkoers een dag eerder. Op de CBoT sloot het decembercontract op $7,58¾ per bushel, een daling van 1,7%. De decembercontracten op de CBoT en de Matif lopen er bijna uit. Het aantal openstaande posities wordt in rap tempo afgebouwd en de koersen worden daardoor beweeglijker. Vooral in Chicago is dat te merken waar de afgelopen handelssessie nog maar 1.100 openstaande posities had. Maïs en soja deden eveneens een klein stapje terug op de beurs in Chicago.

De Amerikaanse export van tarwe bleef deze week achter op de verwachtingen van de handel. Analisten rekenden op een tarwe-export ergens tussen de 300.000 en 725.000 ton, maar de exportstatistiek van het USDA bleef steken op 162.500 ton. De maïsexport viel met 632.700 ton overigens wel keurig binnen de verwachtingen. De uitvoer van tarwe uit de EU loopt daarentegen wel weer beter dan verwacht. Nord Cereales, dat de op twee na grootste exportterminal voor graan (gelegen te Duinkerke) in Frankrijk exploiteert, meldt dat het dit seizoen al 1,2 miljoen ton graan heeft geëxporteerd. Dat is het grootste volume voor de eerste vijf maanden van het seizoen in ruim tien jaar.

Vraag en aanbod
Hoewel de Europese tarwe-export goed loopt, zet het aanbod van relatief goedkope tarwe uit Rusland de prijzen op de beurs in Parijs (en ook Chicago) enigszins onder druk volgens verschillende analisten. Vanwege de oorlog in Oekraïne en de daaraan gerelateerde onzekerheden en sancties zijn kopers wat voorzichtig met het importeren van graan uit Rusland en Oekraïne. Loopt het prijsverschil echter te ver op, dan laten afnemers graan uit het gebied ook weer niet helemaal links liggen. De positie van Rusland wordt daarbij nog eens versterkt door een grote graanoogst afgelopen seizoen.

Van een grote tarweoogst in Argentinië is geen sprake. De beurs van Buenos Aires verwacht opbrengsten die liggen onder de prognoses, zo werd gisteren bekend. De huidige oogstverwachting voor het seizoen 2022/23 van de beurs staat op 12,4 miljoen ton. In mei, bij aanvang van het seizoen, stond de prognose nog op 20,5 miljoen ton. Late vorst in het groeiseizoen en droogte hebben flink ingehakt op de tarwe. Circa 23% van het tarweareaal in Argentinië is geoogst. Het dorsen loopt daarmee 22 procentpunt achter op vorig jaar. Ook het zaaien van soja blijft fors achter lopen. 29,1% zit in de grond tegen 46,3% een jaar eerder.

Bekijk hier het overzicht van de graanprijzen en de technische analyse.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden