Scharfsinn / Shutterstock.com

Analyse Granen en grondstof

Haarscheurtjes in ruim aanbod tarwe uit Rusland

8 December 2022 - Jurphaas Lugtenburg

De tarweprijs stond de afgelopen dagen volgens analisten onderdruk door ruim aanbod van relatief goedkope tarwe uit het Zwarte Zee gebied en een grote oogst in Australië. De stemming op de is echter aan het schuiven. Vooral over de uitvoer van tarwe uit Rusland rijzen twijfels.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het decembercontract voor tarwe op de Matif leverde gisteren €1,25 in en sloot daarmee op €307 per ton. Het meest verhandelde contract op de Matif is het maartcontract dat steeg met €5,75 naar eveneens €307 per ton. Op de CBoT pluste het maartcontract tarwe 2,8% en sloot op $7,49½ per bushel (circa €262 per ton). Maïs sloot in Chicago 0,6% hoger en soja steeg met 1,2% in de afgelopen handelssessie.

Een ruim aanbod van tarwe uit het Zwarte Zeegebied en een topoogst in Australië drukken nog steeds op de tarwemarkt. Er is alleen wel een kentering op de markt volgens verschillende analisten. De relatief lage koersen op de Matif en CBoT vergeleken met de koersen in het afgelopen half jaar trekt kopers aan die nu signalen zien dat de markt het voorlopige dieptepunt heeft bereikt. Dat geeft steun in de markt.

Winter op komst
Over het ruime aanbod van relatief goedkope tarwe uit het Zwarte Zeegebied dat door veel analisten wordt aangewezen als oorzaak voor de dalende tarwekoersen de afgelopen dagen ontstaan twijfels. Marktbureau Sovecon verwacht dat Rusland in periode oktober tot en met december 12,7 miljoen tarwe zal exporteren. Dat is 33% meer vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Eind december zal het exporttempo teruglopen, zo voorspelt Sovecon. De Russische tarwe krijgt meer concurrentie van de Europese en Amerikaanse door de forse prijsdaling van de laatste weken. Ook Oekraïense tarwe is meer in trek volgens het marktbureau. Verder bemoeilijken de winterstormen op de Zwarte Zee, het bevriezen van rivieren in Rusland en een tekort aan graanwagons de komende maanden de uitvoer van tarwe uit Rusland.

Eigendomsrecht
Het Russische kunstmestconcern Uralchem heeft belangstelling voor de bezittingen in Rusland van internationale graanhandelsbedrijven Viterra en Cargill mochten die bedrijven besluiten volledig uit Rusland te vertrekken. De meldde de Russische zakenkrant Kommersant op basis van een brief die de CEO van Uralchem, Dmitry Konyaev eind november aan president Poetin stuurde. Verschillende westerse bedrijven hebben zich teruggetrokken uit de Russische markt vanwege sancties na de inval in Oekraïne op 24 februari. Bedrijven in de graanhandel vallen echter buiten de sancties en daardoor hoeven Viterra en Cargill hun Russische activiteiten niet of te stoten. Konyeav verzocht in de brief steun van Poetin voor een voorstel de Russische onderdelen van Viterra en Cargill over te nemen, omdat de activiteiten van deze bedrijven deels overlappen met de activiteiten van Uralchem. Volgens Kommersant tekende Poetin 'akkoord' op de brief en instrueerde hij de minister-president het voorstel van Uralchem in overweging te nemen. Viterra en Cargill - die tot de grootste graanexporteurs van Rusland horen - hebben aan de Kommersant laten weten een plannen te hebben hun Russische bedrijfsonderdelen af te stoten. De Russische minister van Landbouw heeft aan de Kommersant laten weten dat de Russische Federatie de internationale graanhandelsbedrijven 'er uit te gooien'. Een anonieme bron uit de graanhandel die de krant opvoert geeft aan dat de gedwongen verkoop van bezit van buitenlandse graanhandelsbedrijven waarschijnlijk nieuwe problemen op zou leveren voor de uitvoer van graan uit Rusland, terwijl de problemen met het charteren van schepen en het betalingsverkeer juist een beetje beginnen te verbeteren.

Bekijk hier het overzicht van de graanprijzen en de technische analyse.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden