Shutterstock

Analyse Granen & Grondstof

Granenmarkt wil geen richting kiezen

14 December 2022 - Jurphaas Lugtenburg - 1 reactie

De granenmarkt heeft moeite richting te kiezen. De tarwenoteringen bewogen vooral zijwaarts. De markt heeft moeite met het inschatten van de tarwe export uit Oekraïne en areaalcijfers uit Frankrijk drukte voorzichtig op de markt. Het meest bewegelijk de afgelopen handelssessie was de sojanotering. Daar blijft droogte in Argentinië een veel besproken onderwerp onder handelaren en analisten.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het maartcontract tarwe op de Matif sloot gisteren op €305,50 per ton. Dat is €0,75 lager dan de slotkoers een dag eerder. Ook op de CBoT deed tarwe met 0,5% een stapje terug om te sluiten op $7.50¾ per bushel. Maïs bleef de afgelopen handelssessie nagenoeg onveranderd op de beurs in Chicago. Soja pluste 1,3% en sloot op $14.79¾ per bushel.

Soja zat volgens analisten in de lift door een ronde van 'bargain-buying'. Maandag zakte de koers en dat trok gisteren kopers die weer instapten. Grote onzekere factor blijft de voorspelde regen in Argentinië. Zo lang de droogte aanhoudt blijft er een stevig fundament onder de markt liggen. Valt er voldoende neerslag over een groot gebied dan is een correctie naar beneden zeer waarschijnlijk volgens verschillende analisten.

In de tarwemarkt heerst nog steeds wat onzekerheid over de export van graan uit Oekraïne. Zondag lagen de activiteiten in de haven van Odessa tijdelijk stil na Russische aanvallen. Maandag kon de uitvoer weer op gang gebracht worden maar de markt werd wel met de neus op de feiten gedrukt dat er oorlog woedt in Oekraïne en dat ondanks afspraken over in de graandeal een soepele export zeker geen vanzelfsprekendheid is. Gisteren bracht het Franse ministerie van Landbouw de verwachte tarweareaalcijfers naar buiten. Het ministerie verwacht dat er in totaal 4,75 miljoen hectare zachte tarwe gezaaid is. Dat is een groei in het areaal van 1,7% ten opzichte van vorig seizoen.

Krimpende voorraad
In India is de interventievoorraad tarwe naar het laagste punt in zes jaar gezakt. Dat blijkt uit gisteren gepubliceerde data van de Indiase overheid. In de staatssilo's lag op 1 december 19 miljoen tarwe. Een jaar eerder was dat nog 38,85 miljoen tarwe. In 2016 was de voorraad met 16,5 miljoen ton in december lager dan dit jaar. Toen was de voorraad geslonken door twee tegenvallende oogsten op rij in 2014 en 2015. Dit jaar is de voorraad fors geslonken door pogingen van de overheid om de prijsstijgingen op de lokale markt te dempen. Dat brengt de Indiase overheid nu in een lastig parket. Boeren en handelaren denken dat de tarweprijs in India verder kan stijgen de komende maanden en zijn er terughoudend met verkopen. Tarwe van de nieuwe oogst komt pas over circa vier maanden op de markt dus ze de noodzaak om snel te verkopen is er ook niet. De interventievoorraad is dusdanig klein geworden dat de overheid nu nog maar weinig middelen overhoud om lager prijzen of te dwingen. Door de hoge tarweprijs hebben Indiase boeren dit seizoen meer tarwe gezaaid. Op de laatste peildatum op 1 oktober was er volgens het Indiase ministerie 25,6 miljoen hectare tarwe gezaaid. Dat is ruim 25% meer dan een jaar eerder.

Bekijk hier het overzicht van de graanprijzen en de technische analyse.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden