De tarweprijs zette afgelopen handelssessie een stapje omhoog na de tikken die de markt eerder deze week te verwerken kreeg. Deels zijn het koopjesjagers die weer in stappen maar ook de onzekerheid over de oogst van 2023 neemt weer een beetje toe. Een topopbrengst in Australië doet daar vooralsnog weinig aan af.
Het maartcontract tarwe pluste op de Matif gisteren €2,75 in sloot op €301,75 per ton. Op de CBoT sloot tarwe 0,2% hoger en kwam daarmee uit op $7.46¾ per bushel. Maïs en soja sloten respectievelijk 0,2% en 1% lager op de beurs in Chicago.
Het relatief grote aanbod van goede tarwe uit het Zwarte Zee gebied drukte aan het begin van deze week stevig stempel op de stemming onder handelaren en speculanten. Zowel de Europese als Amerikaanse tarweprijzen stonden onder druk door deze stevige concurrentie op de wereldmarkt. Verder zijn er ook zorgen over de groei in de vraag naar grondstoffen in brede zin door tegenvallende economische groei. Dat effect is overigens ook terug te zien in bijvoorbeeld de koersen op de beurzen.
Rare sprongen
Die stemming is nu weer wat veranderd. De zorgen over concurrentie en mogelijk lager uitvallende vraag blijven maar met dat de tarweprijzen naar het laagste punt in weken zijn gezakt worden de koopjesjagers weer wakker. En de vooruitzichten voor de iets langere termijn zijn niet verkeerd stellen sommige analisten. De tarwe in de VS staat er matig tot slecht op en het USDA heeft nog geen correctie gedaan voor de extreme kou eind december. Ook de tarwe in Rusland is zeker nog niet ongeschonden door de winter gekomen. Een combinatie van een relatief krappe eindvoorraad en een matige oogstprognose kan de markt deze lente of aan het begin van de zomer nog weleens rare sprongen laten maken.
De grote tarweoogst in Australië lijkt voorlopig nog weinig invloed te hebben op de prijsontwikkeling in Europa. De tarweoogst die in Australië richting het einde gaat, komt waarschijnlijk uit op een recordhoeveelheid van 42 miljoen ton. Dit schrijft Reuters op basis van informatie van handelaren en analisten. "We krijgen monsteropbrengsten", zegt Phin Ziebell, agribusiness econoom bij National Australia Bank bij Reuters. "West-Australië heeft heel goed gepresteerd." De oogst voor West-Australië wordt op 16 miljoen ton geraamd, tegen 13 miljoen ton in eerdere oogstprognoses. Het is dringen geblazen een plek te krijgen in de Australische havens en om graan verladen te krijgen. De maanden maart en april zitten al bijna vol. Regen laat in het groeiseizoen heeft gezorgd voor de topopbrengsten. Het nadeel van vocht rond de korrelzetting is dat het eiwitgehalte en daarmee de kwaliteit inlevert. Een deel van de baktarwe die aan de onderkant van de specificaties zit, verdwijnt daardoor waarschijnlijk het veevoer in.